In Argentinië heeft de centrale bank de rente verhoogd van 45% naar 60%. Daarmee zoekt het land een manier om de ongekende neergang van de lokale peso te stoppen. Feitelijk is in Argentinië ongeveer hetzelfde aan de hand als in Turkije. Een handelstekort en veel schulden in dollars. Argentinië heeft het IMF om een lening van $50 miljard.
De Argentijnse peso heeft sinds 1 januari ongeveer de helft van zijn waarde verloren. Kostte een euro op dat moment nog ~ 22 peso, inmiddels is dat zo’n ~ 45 peso. In een poging de val van de peso te stoppen heeft de Argentijnse centrale bank besloten de rente te verhogen naar maar liefst 60%. Verder te verhogen, want met 45% was die al buitengewoon hoog. Het zijn getallen die Europeanen ongetwijfeld doen duizelen.
Economische problemen
Over het algemeen horen we in Nederland weinig nieuws over de situatie in het Zuid-Amerikaanse land. Argentinië is vooral bekend vanwege Koningin Máxima en Lionel Messi. Terwijl het globaal gezien uitstekend gaat met de economie, loopt het in Argentinië echter niet zo goed. De economie groeit, maar er is sprake van een handelstekort, een begrotingstekort, hoge inflatie en een munt die dit jaar de helft in waarde verloren heeft. Dat laatste is extra pijnlijk, omdat veel schulden in dollars genoteerd staan. Er zijn dus steeds meer peso’s nodig om de schulden af te betalen.
Het is een enigszins gelijke situatie als in Turkije, waar ook veel schulden in dollars staan genoteerd en een kelderende eigen valuta zorgt voor steeds meer problemen om die schulden te voldoen. Maar waar Erdogan in Turkije van mening is dat hij ‘de vloek van de rente’ zal overwinnen, is men in Argentinië meer reëel. Door de rente te verhogen willen de Argentijnen de inflatie indammen en zodoende de koers van de peso proberen te stabiliseren. ING-analist Bob Homan zegt daarover tegen RTL Z: “Voor beide landen geldt dat ze te weinig belastingen innen en te veel uitgeven. Argentinië is wel bereid om daar wat aan te doen, Turkije alleen nog wat minder.”
Lening IMF
Argentinië heeft IMG inmiddels verzocht een eerder aangevraagde lening van $50 miljard van het IMF vervroegd te verstrekken. Het IMF heeft daar onder voorwaarden positief op gereageerd. De organisatie verlangt onder meer terugdringing van tekorten en fiscale hervormingen.