Grootbanken werken samen aan introductie gemeenschappelijke geldautomaat

06 november 2018 Banken.nl 2 min. leestijd

ABN AMRO, ING en Rabobank hebben nu nog allemaal hun eigen kenmerkende pinautomaten, maar in 2020 moeten alle bestaande automaten een gedeeld uiterlijk hebben gekregen. De nieuwe automaat krijgt de naam ‘Geldmaat’ en zullen te herkennen zijn aan een knalgeel uiterlijk.

In Nederland staan nu nog bijna 8.000 geldautomaten. Dat zijn er ruim 1.500 minder dan tien jaar geleden. Die trend is geen verrassing, gezien de opkomst van contactloos betalen. Bovendien ontstond het fenomeen ‘ramkraak’, waarbij met een voertuig op een geldautomaat wordt ingereden in een poging de automaat te ontdoen van de inhoud. Sinds 2011 zijn alle geldautomaten in beheer van Geldservice Nederland (GSN). Vanaf 2019 dragen de banken de automaten geleidelijk ook daadwerkelijk over aan GSN.

Evenwichtiger verspreiden

Samen met deze organisatie willen de banken de geldautomaten evenwichtiger verspreiden over het land. Dat betekent ook dat consumenten niet meer drie pinautomaten van drie verschillende banken in één oogopslag zullen zien. De automaten zullen allemaal dezelfde kleur geel krijgen en door het leven gaan als ‘Geldmaat’. Dat het er minder zullen gaan worden lijkt wel vast te staan, maar hoeveel is nog even afwachten.

Geert Eikelboom, CEO van Geldservice Nederland: “In winkels wordt steeds vaker digitaal betaald. Er blijft echter ook behoefte om contant geld op te nemen of te storten. Daarom werken we met de banken samen aan een gezamenlijk geldautomatennetwerk waarmee we de automaten evenwichtiger over Nederland verspreiden. Zo zie je nu soms in een winkelgebied vijf automaten van de drie verschillende banken vlakbij elkaar staan. Op basis van het aantal transacties en bezoekers in het gebied kunnen bijvoorbeeld twee automaten ook voldoende zijn. Op veel van dit soort locaties gaan we het netwerk aanpassen. De Geldmaat-automaten werken door de nieuwe software straks allemaal hetzelfde.”

Meest geschikte locatie

De banken geven aan in gesprek te willen met belangenorganisaties over de beste locatie voor de nieuwe automaten. Bijvoorbeeld met bonden van ouderen, die nog relatief vaak pinnen en het midden- en kleinbedrijf. Naar verwachting zullen de nieuwe gele geldautomaten simpelweg ook regelmatig een pinautomaat op een al bestaande plek gaan vervangen.

Gerelateerd:
Knab bevestigt: er wordt steeds minder geld uit de muur gehaald