Hyperconverged systemen vereenvoudigen implementatie en IT-activiteiten

14 november 2018 Banken.nl 5 min. leestijd

Hyperconverged is een nieuw begrip in de IT-wereld en meer dan dat. In essentie komt het neer op de overgang van centrale opslag van gegevens naar lokale opslag, op de servers zelf. Ze integreren krachtige reken- en opslagcapaciteit en worden omschreven als compact en software-defined. Ze worden met name gebruikt in externe kantoren van organisaties, zoals een lokale vestiging van een bank waar over het algemeen minder IT-expertise beschikbaar is. Aan het woord is Gerald Sternagl, EMEA business unit manager storage bij Red Hat, bouwer van open source systemen.

De bankensector is fundamenteel aan het veranderen. Nieuwe fintech-bedrijven schudden de markt op met hun innovatieve diensten, die digitaal, snel en altijd beschikbaar zijn. Ze staan daarmee tegenover gevestigde financiële instellingen met vaste structuren en processen. Banken die niet op het juiste moment geïnvesteerd hebben in nieuwe technologie vertrouwen nog steeds op IT-architectuuroplossingen die tien jaar geleden modern waren, maar inmiddels complex, inflexibel en duur zijn geworden.

Daarnaast hebben de meeste traditionele banken het aantal filialen verminderd. Dit heeft als gevolg dat bestaande IT-landschappen opnieuw ingericht worden. Tegen een achtergrond van dalende inkomsten en stagnerende IT-budgetten, krijgen onderwerpen als rationalisatie van het IT-landschap, modernisering van datacenters en consolidatie van IT in filiaalnetwerken steeds meer aandacht. Dit is nodig om de efficiëntie van de organisatie en de time-to-market voor nieuwe innovaties te vergroten.

Om hun efficiëntie en kostenstructuur te verbeteren zoeken banken met een filiaalnetwerk manieren om dezelfde infrastructuurdiensten in hun vestigingen te bieden als in hun centrale datacenter. Vaak zijn er speciale uitdagingen in de branches: de ruimte en de koelcapaciteit zijn bijvoorbeeld beperkt en er is weinig of zelfs geen (gespecialiseerd) IT-personeel aanwezig. In deze situaties hebben bedrijven krachtige, geïntegreerde en schaalbare IT-services nodig.

Geïntegreerde IT-oplossing

Een hyperconverged oplossing lost de eerder genoemde uitdagingen op door reken- en opslagmogelijkheden te integreren met netwerkvirtualisatie. Bedrijven in alle sectoren kunnen daarmee gedistribueerde infrastructuren centraal beheren en filialen kunnen profiteren van zeer efficiënte systemen zonder de noodzaak van een groot en zeer gespecialiseerd lokaal IT-team.

Er zijn twee soorten hyperconverged oplossingen: (1) appliances die hardware en software combineren en (2) volledig op software gebaseerde oplossingen, zoals Red Hat Hyperconverged Infrastructure. In vergelijking met een op software gebaseerde oplossing, biedt een appliance meestal minder flexibiliteit en aanpassingsvermogen om te voldoen aan specifieke behoeften van een organisatie. En een appliance is meestal niet open source.

Snelle innovatie met open source

Met een open-source, hyperconverged oplossing kunnen banken de leveranciersafhankelijkheid als gevolg van proprietaire software vermijden. Bovendien profiteren bedrijven van de hoge innovatiesnelheid die wordt bereikt door de vele ontwikkelaars die samenwerken in opensourcecommunity’s. De kerncomponenten van een opensource-infrastructuurstack zijn een virtualisatieplatform, software-defined storage (SDS) en software-defined networking (SDN). Die zorgen samen voor efficiënt beheer voor een breed scala aan servers en netwerken.

Een besturingssysteem, zoals Red Hat Enterprise Linux, dient als een technologische basis van dit alles. De volgende laag is een kernel-based virtual machine (KVM), een virtualisatieplatform. Omdat een softwaregedefinieerde opslagoplossing op dezelfde hardware als KVM kan worden geïnstalleerd, is er geen speciale opslagoplossing nodig, wat de implementatie vereenvoudigt. Bovendien kan SDN, als onderdeel van de Hyper Converged Infrastructure (HCI) oplossing, specifieke netwerkcomponenten in het netwerk vervangen. Zo’n opensource-infrastructuurstack wordt aangevuld met een opensource-automatiserings-framework zonder agents dat geautomatiseerde installatie en configuratie vanaf een centrale locatie mogelijk maakt.

Een ander voordeel van een hyperconverged oplossing is sterk vereenvoudigd beheer. Veel bedrijven hebben over het algemeen afzonderlijke teams voor server- en opslagbeheer. Met een hyperconverged oplossing kan de volledige stack gemonitord en beheerd worden.

Verschillende vormen en maten

Hyperconverged infrastructuren zijn er in verschillende varianten. Een is geschikt voor externe kantoren die vanuit het hoofdkantoor wordt beheerd. Een andere is een bedrijfsbrede oplossing, zoals een Kubernetes-native container applicatieplatform als het Red Hat OpenShift Container Platform. Organisaties kunnen hiermee verschillende ontwikkelprojecten en applicatie- en levenscyclusomgevingen afzonderlijk van elkaar gebruiken op één enkel Kubernetes-cluster van een containerplatform.

In een hyperconverged architectuur kunnen OpenShift-nodes applicatie- en container-native storage uitvoeren. Een groot voordeel van containers is dat ze efficiënte en draagbare abstractie bieden voor het gebruik van Linux-applicaties in verschillende omgevingen, zoals fysieke servers, virtualisatieplatformen, private en publieke clouds of een mix daarvan. Dit betekent dat organisaties hun applicaties in hybride en multi-cloud-omgevingen kunnen inzetten, beheren en schalen. Samen met de bijbehorende diensten zijn hyperconverged oplossingen geschikt voor een breed scala aan gebruiksscenario’s. Het spectrum reikt van brancheoplossingen zonder Kubernetes-clusters tot ondernemingsbrede architecturen, waarbij containerapplicaties bijvoorbeeld op het hoofdkantoor van een Amerikaanse bank worden gemaakt en vervolgens ongewijzigd ingezet kunnen worden op de containerplatformen van al hun andere internationale dochterondernemingen. Met deze aanpak kunnen hyperconverged container-gebaseerde oplossingen de implementatie en IT-operaties in de gehele onderneming vereenvoudigen.