Lego is een zeer betrouwbare en bovengemiddeld winstgevende belegging. Het is rendabeler dan aandelen, obligaties of goud. Dat blijkt uit een onderzoek genaamd ‘Lego - The Toy of Smart Investors’ van de Russische universitair docent Victoria Dobrynskaya. Diverse grote sets behalen jaarlijkse rendementen van 10% à 11%, kleine sets boeken zelfs hogere percentages. Het moeten echter wel verzamelitems zijn en niet meer te koop in de winkels.
Al vele decennia is Lego een populaire vorm van speelgoed. De Deense bouwsteentjesfabrikant weet generatie op generatie te boeien. In het begin van dit decennium had het bedrijf het wat moeilijker. Net als de financiële sector kampte het met de uitdagingen van digitalisering. De opkomst van Nintendo en Playstation maakt dat spelen met fysieke blokjes minder populair werd. Inmiddels is Lego weer helemaal terug en heeft het zelfs de aandacht getrokken van economen. Tweedehands Lego blijkt namelijk uitstekende rendementen te bieden.
Geen correlatie met aandelenkoersen
De Russische econome Victoria Dobrynskaya en onderzoeker Julia Kishilova richtten zich op het rendement van Lego-sets over dertig jaar tijd, met 1987 als beginjaar. Over dertig jaar is het gemiddelde rendement hoger bevonden dan aandelen, obligaties of goud. Interessant is dat de waarde van Lego amper correlatie bleek te hebben met de mondiale aandelenkoersen. Waar veel koersen instortten tijdens de financiële crisis bleef de waarde van Lego-sets stabiel.
In totaal werden 2322 sets bekeken, behorend tot populaire thema’s als Star Wars, Harry Potter of Pirates. Het is pas nadat een set niet meer in de winkel te koop is dat deze begint te renderen. Zodra het winkelaanbod wegvalt zijn verzamelaars bereid om grof geld te betalen. De paradox is wel dat er eigenlijk zo min mogelijk of liefst niet mee gespeeld is. Vintage sets die zelfs nog in de seal zitten leveren uiteraard het meeste op.
Voorbeelden
Wellicht het meest sprekende voorbeeld is de set Millennium Falcon, een ruimteschip uit de Star Wars-films. Deze had in 2007 een consumentenprijs van $499, maar leverde in 2016 $3987 op. Het zijn grote sets als deze die het goed doen bij verzamelaars, vooral in onaangeroerde staat. Lego van de thema’s Star Wars of Harry Potter boeken een jaar op jaar-rendement van 10% à 11%. Ook kleine sets doen het bovengemiddeld goed. Sets die ooit een paar euro of gulden kostten verwisselen nu regelmatig van eigenaar voor enkele tientallen euro’s. Procentueel zijn deze nog succesvoller dan grote themasets, maar de absolute winst ligt lager.
Praktische uitvoerbaarheid
Lego blijkt dus een uitstekende belegging te zijn, maar wel eentje voor de lange adem. Bovendien niet eentje waar de kinderen blij van worden, want in de seal verpakt leveren ze het meest op. Het bieden van een handleiding die er niet uitziet alsof de hond deze gegrepen heeft en de originele doos doet echter al een hoop goeds. Daarmee is Lego natuurlijk nog niet direct een alternatief voor portefeuilles met aandelen of obligaties. Lego-sets zijn eigenlijk enkel per stuk te verhandelen, waardoor zelfs een belegging van enkele duizenden euro’s vaak al aardig wat werk met zich meebrengt, zeker als het om kleine sets gaat.