Planbureau voor de Leefomgeving: financiële sector spint garen bij brexit

20 februari 2019 Banken.nl 4 min. leestijd

De brexit kan in elk geval op korte termijn gunstig uitpakken voor de Nederlandse financiële sector. Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een onderzoek naar de invloed van brexit op verschillende sectoren. De financiële sector is samen met de sectoren telecommunicatie en reisorganisaties de enige sector die naar verwachting wel vaart bij een brexit.

Een dikke maand te gaan nog voordat de Britten weer in een situatie van ‘splendid isolation’ terechtkomen, zoals de internationale opstelling van het koninkrijk eind 19e eeuw al eens liefkozend genoemd werd. Hoe ‘splendid’ die ‘isolation’ deze keer wordt is nog even afwachten. Voorstanders denken dat het de UK voor de wind zal gaan omdat ze zelf zeggenschap hebben over hun eigen zaken, tegenstanders vrezen dat het licht uitgaat. De waarheid zal wel ergens in het midden uitkomen. Hoe dan ook, Nederlandse bedrijven zullen te maken krijgen met de effecten van de Britse exodus. Maar op welke manier verschilt erg per sector, zo blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Het onderzoek van PBL richt zich op de concurrentiepositie van bedrijven in Nederland, in de UK en in de Europese Unie als geheel. De financiële sector is één van de weinige sectoren in Nederland waarvan de concurrentiepositie sterk verbetert volgens de onderzoekers. Dat geldt ook voor de Europese Unie als geheel. De Britse financiële sector zal volgens dit onderzoek juist inleveren op haar huidige positie.

Op zichzelf is die uitkomst niet verrassend. Londen is momenteel één van de financiële hoofdsteden van de wereld. De Britse hoofdstad wisselt vaak stuivertje met New York en Hongkong in de verschillende lijstjes die elk jaar verschijnen. Wie al bovenaan staat heeft weinig meer te winnen, het behouden van de status quo is al winst. Daarbij, bedrijven die enkel blijven zetelen in Londen lopen het risico op verlies van toegang tot de gemeenschappelijke Europese markt. Momenteel hebben zij nog toegang tot die markt, omdat Londen nu nog binnen de EU valt. De kosten voor Britse banken en verzekeraars zullen stijgen en daarmee verslechtert hun concurrentiepositie. Hoe harder de brexit, hoe groter het verlies is de teneur. 

Amsterdam is één van de steden die kan profiteren van internationale bedrijven die hun activiteiten uit de UK weghalen. De AFM meldde vorig jaar een flinke toename aan vergunningsaanvragen te krijgen. Andere steden die veel genoemd worden zijn ‘usual suspects’ Parijs, Dublin en Frankfurt. Hoewel de EU een eenheid hoort te zijn bestaan er flinke fiscale verschillen tussen de lidstaten, waarbij het ene land nog meer douceurtjes biedt aan Britse bankiers dan het andere.

Zero-sum game

Hoe gaan andere sectoren het naar verwachting doen? Naast de financiële sector verwacht PBL dat de (Nederlandse) sectoren telecommunicatie en reisorganisaties alleen maar beter worden van een brexit. Daarbij geldt dat het telkens een ‘zero-sum game’ is. Waar de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven verbetert, verslechtert die van Britse bedrijven en vice versa.

Aan de andere kant zijn er ook sectoren waarvoor een brexit op korte termijn wel nadelig uitvalt. Dat zijn vooral exportgerichte sectoren, denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen, bloemen, meubels etc. Die krijgen waarschijnlijk te maken met Britse importheffingen, waardoor hun concurrentiepositie verslechtert ten opzichte van Britse bedrijven. Ook zijn er sectoren waar een brexit überhaupt niet echt weerslag zal hebben, zij het positief of negatief. Voorbeelden die PBL noemt zijn de textielsector, de aardoliesector en post- en koeriersdiensten.

Lees ook:
Britse bankier verdient in Nederland ton meer na brexit dankzij expatregeling