Aantal plofkraken op geldautomaten daalt, maar zorgen blijven

11 maart 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

In 2018 probeerden criminelen 42 keer geld op te nemen door middel van een plofkraak. Dat is 35% minder dan het jaar ervoor en het laagste aantal sinds 2012. Op zichzelf goed nieuws, maar banken blijven bezorgd over het excessieve geweld dat er soms bij komt kijken. De banken blijven daarom nauw samenwerken met de politie en het OM.

Contant geld verdwijnt ieder jaar weer een beetje meer uit de Nederlandse samenleving. We zijn met zijn allen steeds meer contactloos gaan betalen, zij het met een betaalpas of met andere voorwerpen. Het aantal opnames bij geldautomaten neemt ook hand over hand af. Dat neemt niet weg dat er nog steeds ruim 7.000 geldautomaten in Nederland staan, stuk voor stuk gevuld met contant geld. Voor criminelen betekent dat nog steeds ruim 7.000 doelwitten voor plof- of ramkraken. In 2018 vond 42 keer een plofkraak plaats, 23 minder dan een jaar eerder. 

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt dat zolang er in de samenleving behoefte is aan cash geld, banken via geldautomaten cash geld bereikbaar willen houden. Het aantal geldautomaten wordt overigens rap minder, maar dat betekent niet automatisch dat de spreiding ook minder wordt. Met de komst van de gele Geldmaat verschijnen nieuwe automaten op plaatsen waar voorheen soms drie verschillende naast elkaar stonden.

Bovenstaande figuur toont de ontwikkeling van het aantal pogingen om met geweld pinautomaten te legen. Ook wanneer het dalende aantal geldautomaten in ogenschouw wordt genomen is het aantal plofkraken ten opzichte van 2012 sterk gedaald. Een ramkraak is met twee pogingen bijna niet bestaand. Andere manieren om een pinautomaat te ontwrichten vinden vaak plaats met behulp van zware gereedschappen. Ook dat verschijnsel is echter nauwelijks bestaand. 

Maatregelen

Niet alleen levert een plofkraak directe schade op aan een automaat, vaak zorgt het ook voor bijkomende schade aan naastgelegen winkels of bovengelegen appartementen van particulieren. Banken hebben de afgelopen jaren daarom veel geïnvesteerd in preventieve en repressieve maatregelen. Directe alarmering van de politie, cameratoezicht en inktsystemen die het geld onbruikbaar moeten maken. Ook is er sprake van minder zichtbare maatregelen zoals het wegnemen van geldautomaten op basis van risico-analyses. Als oplossing voor nevenschade is ook de pin-kiosk een optie, vrijstaande stenen bunkertjes.