ABN AMRO introduceert contactloos betalen met wearables voor alle klanten
Een pilot met 500 klanten afgelopen jaar was zo succesvol dat ABN AMRO contactloos betalen met wearables nu voor alle (particuliere) klanten mogelijk maakt. Gebruikers kunnen via de website van de bank kiezen voor verschillende soorten horloges en ringen, die allemaal te koppelen zijn met hun bankrekeningen en gebruiksklaar zijn voor contactloos betalen. De wearables zijn alle voorzien van een door Mastercard gecertificeerde betaalchip. Activatie verloopt via internetbankieren of de app van ABN AMRO.
Het zal er al een beetje aan te komen. Meerdere partijen waren al bezig met het testen van wearables als nieuwe vorm van betalen. ABN AMRO was er één van. Het afgelopen jaar testten enkele honderden klanten van de bank wearables als ringen en horloges ter vervanging van hun pinpas. Al vrij snel werd duidelijk dat een wearable een aantrekkelijk alternatief zou worden voor de goede oude pinpas. Met de wearables van ABN AMRO kunnen klanten pinnen tot een bedrag van €250. Onder de €25 is geen pincode benodigd, daarboven wel.
Ringen en horloges
In essentie kan elk denkbaar voorwerp gebruikt worden als betaalmiddel, als er maar een NFC-chip in verwerkt zit. Het meest logisch is echter een ring of een horloge. Voorwerpen die mensen - als ze ze bezitten - altijd bij zich hebben en die niet zomaar gerold kunnen worden. De website van ABN AMRO linkt door naar webshops waar zulke wearables gekocht kunnen worden, alle voorzien van een door Mastercard gecertificeerde betaalchip. Consumenten hoeven niet te vrezen om als een soort robocop over straat te gaan, er zijn bijvoorbeeld tamelijk alledaags ogende horloges te koop. Horloges waarvan je op het eerste ogenblik niet zou zeggen dat er een modern stukje technologie in verwerkt zit. Voorlopig kunnen alleen particulieren klanten van ABN AMRO gebruikmaken van de dienst.
Het testpanel was uitermate tevreden over de wearables. Vier op de vijf was overtuigd van wearables en prefereerde het boven de pinpas. "We zijn continu bezig met allerlei innovatieve betaalmethodes," aldus Yvonne Duits, Product Owner Mobile Payments & Wearables bij ABN AMRO. "Vorig jaar zijn we met onze partners Mastercard en Digiseq begonnen met een proef met 500 klanten. Deze klanten waren zeer positief over deze manier van betalen. Zeker met uitgaan of sporten is het een verademing dat je niet altijd je betaalpas hoeft mee te nemen. Je betaalt de rekening met je ring, en stuurt vervolgens een Tikkie naar je vrienden. Erg handig!"
Digitaal zakkenrollen
De laatste jaren deden geruchten de ronde dat zulke wearables (en trouwens ook pinpassen met een betaalchip) vatbaar waren voor digitaal zakkenrollen. Criminelen die met een betaalterminal de straten afschuimden en het kastje dichtbij argeloze mensen hielden om geld ‘in te zamelen’. In de praktijk zijn er geen gevallen van bekend volgens Betaalvereniging Nederland. De afstand tot het signaal mag maximaal vijf centimeter bedragen, eventuele andere pasjes met een chip zorgen voor storing en wie een betaalterminal aanvraagt moet eerst de nodige administratieve processen doorlopen. Criminelen beginnen er niet aan, omdat het te weinig oplevert.
Lees ook:
Garmin Pay nu ook beschikbaar voor klanten ABN AMRO