FinTech Village ING verwelkomt zeven nieuwe startups

14 maart 2019 Banken.nl 4 min. leestijd

Zeven nieuwe startups uit de fintech-wereld mogen de komende maanden bij ING werken aan een proof of concept binnen een bankomgeving. De zeven bedrijven werden geselecteerd uit een totaal van 121 partijen die zich hadden opgegeven voor deelname aan FinTech Village ING, zoals de fintech-incubator van de bank heet. Het is inmiddels de vierde editie van FinTech Village ING.

Het staat buiten kijf dat fintech de afgelopen jaren in het algemeen voor veel innovatie heeft gezorgd in de financiële sector. Vaak richten fintechs zich met volle overgave op een hele specifieke oplossing. Vergeleken met het generalistische karakter van een grootbank zijn fintechs doorgaans juist extreem specialistisch. Net als de concurrentie investeert ING via een daarvoor bestemd fonds in een variëteit aan fintechs. De bank organiseert ook al enkele jaren FinTech Village ING, een programma dat fintechs in enkele maanden tijd de gelegenheid geeft om in een bankomgeving een proof of concept uit te weken. Zeven nieuwe startups mogen hun opwachting maken.

FinTech Village ING is een incubator, zoals dat zo mooi heet. Vrij naar de biologie, een broedplaats voor nieuwe organismen, met een perfect geconditioneerde omgeving. Het komt in de bedrijfskundige zin van het woord ongeveer op hetzelfde neer, namelijk een omgeving waarin startups gedijen en kunnen ontdekken of ze daadwerkelijk levensvatbaar zijn. Hoewel, startups? ING spreekt in deze vierde editie van het programma vooral van scaleups, bedrijven die al een stapje verder zijn in hun levenscyclus.

Voordelen deelnemende partijen

Wat biedt FinTech Village de deelnemende bedrijven nu eigenlijk? In de eerste plaats kunnen ze vier maanden lang met volledige toewijding én met steun van ING werken aan een proof of concept binnen een bankomgeving. De ondernemers kunnen bovendien deelnemen aan diverse masterclasses en krijgen toegang tot een gezelschap van mentoren die hen helpen bij de uitbouw van hun bedrijf. Niet zelden leidt deelname aan het programma tot een strategisch partnerschap met ING. Onderstaand overzicht beschrijft de zeven gelukkige partijen die werden gekozen uit een totaal aantal inzenders van 121.

  • Het Britse Exate is een regtech, gespecialiseerd in privacy en databescherming. Exate biedt een geautomatiseerde ‘paspoortcontrole’ bij het invoeren van gegevens. Zo kunnen bedrijven veilig en GDPR-compliant gebruikmaken van cloud-diensten, ook van derde partijen.
  • Het uit Kassel (DE) afkomstige Fino koppelt met de toepassing Finux bedrijfsrekeningen en boekhouding met publieke informatie en automatiseert zodoende een holistisch bedrijfsoverzicht.
  • Geen fintech-overzicht zonder een Zweeds bedrijf, namelijk Minna Technologies. Minna creëert op basis van rekeninggegevens een overzicht van lopende abonnementen. Met Minna kunnen consumenten slapende abonnementen opzeggen of zoeken naar betere alternatieven voor bestaande abonnementen. De dienst komt sterk overeen met die van het Nederlandse Dyme.
  • Het Britse SPIN Analytics automatiseert en vereenvoudigt kredietrisicobeheer voor bedrijven, met behulp van onder meer ‘predictive learning’, kunstmatige intelligentie, machine learning en big data.
  • Stride.ai uit de V.S. automatiseert repeterende en complexe taken binnen financiële instellingen. Denk hierbij aan intelligente extractie van informatie uit documenten of KYC-processen. Stride maakt hiervoor gebruik van kunstmatige intelligentie en neurolinguïstieke programmerning (NLP).
  • Tookitaki uit Singapore ontwikkelt software voor de creatie van toekomstbestendige compliance-programma’s voor financieel dienstverleners. De machine learning-oplossingen zijn schaalbaar, controleerbaar en actiegericht.
  • Zonefox uit de UK ontwikkelt technologie die bedrijven wereldwijd moet helpen in de strijd tegen interne dreigingen, e.g. het personeel. Zonefox monitort en registreert handelingen met en veranderingen in gevoelige data en slaat alarm bij verdachte activiteit.

FinTech Village wordt uiteraard gesponsord door naamgever ING. Andere partners in het geheel zijn Innotribe, B-Hive, IBM, Smartfin Capital, Scaleups.eu en Deloitte. Op 27 juni worden de partijen uitgenodigd hun proof of concept te presenteren.