Nederlander Chris Vogelzang wordt nieuwe CEO van Danske Bank

10 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Danske Bank krijgt in de persoon van Chris Vogelzang een Nederlander aan het roer. Vogelzang brengt vele jaren bestuurlijke ervaring mee, onder meer opgedaan bij ABN AMRO. Daar was hij verantwoordelijk voor het consumentendeel en de private banking-activiteiten. Vogelzang komt alleszins niet in een gespreid bedje terecht. Danske Bank is onderwerp van een groot witwas-onderzoek en verloor daardoor een aanzienlijk deel van zijn beurswaarde.

Chris Vogelzang werd jarenlang betiteld als kroonprins van ABN AMRO en leek de natuurlijke opvolger te worden van toenmalig topman Gerrit Zalm. Tussen 2002 en 2008 was hij eindverantwoordelijk voor het consumentendeel, in 2007 aangevuld met de private banking-poot. Tussen 2009 en 2017 had hij een zetel in het bestuur van ABN AMRO. In de wandelgangen werd beweerd dat toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem het echter niet zag zitten in Vogelzang als opvolger van Zalm. Hij zou te weinig voeling hebben gehad met de maatschappij.

Vertrouwen herstellen

In 2017 verliet Vogelzang ABN AMRO en ging werken in Londen voor investeringsbedrijf Blackstone. Nu krap twee jaar later wordt hij alsnog CEO van een grote bank. Zijn omvangrijke ervaring in de financiële wereld speelt hierin een grote rol. “Het maakt Chris Vogelzang zeer geschikt om Danske Bank te leiden. Er ligt een grote taak voor ons om het vertrouwen te herstellen en tegelijkertijd onze bank verder te ontwikkelen om tred te houden met verwachtingen van klanten en de voortschrijdende technologie, zodat we een leidende Noordse bank kunnen blijven”, aldus president-commissaris Karsten Dybvad.

Met een balanstotaal van omgerekend zo’n €495 miljard is Danske Bank een stukje groter dan ABN AMRO. Het is echter ook een bank die zich in woelig water bevindt. De Deense bank is namelijk de spil in een groot witwasschandaal. Tussen 2007 en 2014 zou het zo’n €200 miljard aan zwart geld hebben laten witwassen, meer in het bijzonder via de Estische dochteronderneming. Het zou in grote mate gaan om Russisch crimineel geld. Uit een Zweedse documentaire bleek dat zelfs hoge managers hiermee bekend waren. Toen de zaak uitkwam brak het vertrouwen in de bank, zowel bij consumenten als op de beurs. Danske verloor de helft van zijn beurswaarde.

Oude bekende

Vogelzang deinst niet terug voor de huidige positie van Danske Bank. “Ondanks de huidige uitdagingen heeft Danske alles in huis om een sterke en competitieve bank te zijn die voor alle stakeholders waarde kan creëren”, aldus Vogelzang in een verklaring. Saillant is dat hij bij Danske Bank een oude bekende tegenkomt, namelijk Gerrit Zalm. Laatstgenoemde is sinds enkele maanden actief als commissaris bij Danske.