Rabobank heeft bevestigd in de markt te zijn voor energiebedrijf Eneco. De coöperatieve bank trekt hiervoor samen op met het Amerikaanse investeringsfonds KKR. In totaal zijn vier potentiële kopers geselecteerd, waarvan de combinatie Rabobank en KKR er één is. Rabobank stelt dat de overname van Eneco de wens om huisbankier van de energietransitie te zijn kracht bij zet.
Het energiebedrijf Eneco staat al enige tijd te koop. Na enig gesteggel in de top van de organisatie stemde eind 2018 ook de ondernemingsraad in met een verkoop. Momenteel is Eneco nog eigendom van een 44-tal Nederlandse gemeenten, waarvan Rotterdam en Den Haag de grootste partijen zijn. Naar verwachting mikken de gemeenten op een prijs tussen €2,5 miljard en €3 miljard.
Huisbankier energietransitie
Het Algemeen Dagblad bracht als eerste het nieuws dat Rabobank één van de gegadigden is. Samen met durfinvesteringsfonds KKR studeert de bank op een mogelijk bod. In Nederland is KKR wellicht al bekend van de overname van de margarinedivisie van Unilever vorig jaar en eerder de overname van afvalverwerker Van Gansewinkel. Een woordvoerder van Rabobank verklaart de interesse in Eneco: “Een samenwerking met een partij als Eneco met een sterk groen profiel past binnen de ambitie van Rabobank om de huisbankier van de energietransitie te zijn. Ook sluit dat naadloos aan op de missie om maatschappelijke impact te hebben.”
Rabobank en KKR vormen samen dus één van de kandidaten. De andere drie zijn een consortium van Shell en pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM, het Japanse conglomeraat Mitsubishi en de Australische investeerder Macquarie Infrastructure. De concurrentie is dus stevig. De bank wijst daarom op sterke overeenkomsten die het heeft met Eneco. Het zijn allebei bedrijven met een groot aantal klanten, particulier en zakelijk, en hebben sterke lokale wortels.
Lange termijn
Rabobank geeft aan dat het een onafhankelijke status wil behouden voor Eneco, met een blik op de toekomst. “Het consortium wil investeren in een partnership met Eneco voor lange termijn en Eneco ondersteunen in de verdere ontwikkeling als een onafhankelijke onderneming die een leidende rol speelt in de energietransitie van de verduurzaming van Nederland en Europa.” Als voorbeeld hoe die samenwerking eruit kan zien noemt Rabobank het financieren van het energievriendelijker maken van woningen, waar beide partijen hun eigen specifieke expertise kunnen leveren.
De vier geselecteerde gegadigden krijgen alle inzicht in de boekhouding van Eneco, om te weten waar ze exact op willen bieden. De verkoop verloopt via een veilingsconstructie. Volgens het AD - dat zich weer baseert op insiders - is de combinatie van Shell en PGGM het meest kansrijk.