Indonesië sluit in zes maanden tijd 826 fintechs

07 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

De Indonesische autoriteiten hebben in de eerste helft van 2019 een ongekend aantal van 826 fintechs de deuren doen sluiten, die allemaal opereerden zonder over de benodigde licentie te beschikken. Dat meldt persbureau Bloomberg. Hoofdreden is dat deze bedrijven zich schuldig zouden maken aan onethische en zelfs criminele praktijken waar Indonesische consumenten de dupe van worden. 

Het is niet elke dag dat er in Nederland nieuwsberichten verschijnen over ontwikkelingen in de Indonesische financiële sector. Wellicht begrijpelijk omdat het land nu eenmaal ver weg ligt en niet echt op ‘onze’ radar staat. Anderzijds is het wel een land met ongekende groeimogelijkheden voor bedrijven, met een afzetmarkt van zo’n 260 miljoen mensen. Zo denken ook Indonesische fintech-ondernemers. Het aantal fintechs in de ‘gordel van smaragd’ groeit onstuimig, maar het aantal fintechs dat gedwongen wordt de activiteiten te staken omdat ze buiten de wet opereren eveneens. In de eerste helft van 2019 moesten maar liefst 826 fintechs de deuren sluiten op last van financiële toezichthouder OJK.

Zoals bekend is Indonesië een groot land. Het zal ook bewerkelijk zijn om over een gebied dat van oost naar west ruim 5.000 km overstrekt alles nauwgezet in de gaten te houden, al vindt de meeste activiteit ongetwijfeld plaats op het dichtbevolkte Java. Malafide fintech-ondernemers proberen gebruik te maken van deze situatie, maar de Indonesische toezichthouder treedt streng op tegen niet-gelicentieerde bedrijven.

Exorbitante tarieven en bedreigingen

Een zegsman van de autoriteiten onthult dat illegaal actieve fintech-bedrijven exorbitante tarieven rekenen en zich bedienen van onethische en criminele praktijken. Consumenten die niet betalen worden bedreigd of anderszins lastiggevallen. De OJK stelt dat de maatschappij dergelijke praktijken niet hoeft te accepteren, vaak het geval na het afsluiten van makkelijk te verkrijgen leningen. 

De toezichthouder roept zowel de hulp van de politie als van de burgers zelf in om malafide fintech-ondernemingen te identificeren en op te sporen. Onder meer door goed op te letten op het web, via mobiele apps en via sociale media. De genoemde fintechs profiteren vooral van de grote vraag in de maatschappij naar eenvoudig te verkrijgen leningen, zonder gedoe.