NVB pleit voor versoepeling Europese bankregels

20 februari 2025 Banken.nl

Europese banken zuchten onder regeldruk. Dat stellen de toezichthouders van Spanje, Duitsland, Frankrijk en Italië. De centrale banken pleiten in een interne brief aan de Europese Commissie voor meer speelruimte; juist nu de regels in de Verenigde Staten voor de bancaire sector versoepeld worden. Volgens hen is minder regelgeving noodzakelijk om te kunnen blijven concurreren met hun Amerikaanse concurrenten.

De Nederlandse Vereniging van Banken onderschrijft de oproep. De belangenvereniging benadrukt dat de focus moet liggen op stabiliteit, maar ook op het concurrentievermogen van banken.

“Stabiele banken moeten in staat zijn om consumenten en bedrijven te financieren”, legt de NVB uit. “De betrokken centrale banken merken daarbij terecht op dat simplificatie niet hetzelfde is als deregulering. In de afgelopen jaren zijn de regels voor banken steeds complexer geworden. Op onderdelen zijn er extra eisen opgelegd, bovenop de internationaal gemaakte afspraken.”

De NVB concludeert dan ook dat het daarom goed zou zijn om de Europese regels tegen het licht te houden. 

Passende buffers

Hierbij wordt erop gewezen dat Nederlandse banken zowel ten aanzien van kapitaal als liquiditeit steeds goed scoren. De NVB benadrukt dat het altijd het standpunt heeft gehad dat buffers passend moeten zijn bij het risico dat banken nemen.

“Binnen de Eurozone, maar ook specifiek in Nederland, is de tendens echter dat hogere buffers altijd beter zijn. Maar hogere buffers kunnen ook leiden tot een onaantrekkelijker productaanbod voor de klant. Het gaat om balans.”

Daarnaast stipt de NVB aan dat het onduidelijk is of, en zo ja, wanneer de VS de regels rondom het handelsboek van banken (de Fundamental Review of the Trading Book) zullen implementeren. “Ook zien we dat het Verenigd Koninkrijk en Canada de invoering uitstellen of aanpassen.”

Voor Europese banken is dat volgens de NVB te laat, omdat de nieuwe CCR al in werking is getreden. Dit zou echter niet betekenen dat het in Europa onwenselijk is om onnodig kapitaalbeslag te voorkomen als andere jurisdicties niet meedoen. “Wij pleiten voor FRTB niet voor uitstel, maar wel voor een propotionele en werkbare implementatie.”

Verbeteren van speelveld

Tot slot beargumenteert de NVB dat het wenselijk is dat er in het Macroprudentieel beleid, zoals de regeling voor het risicogewicht van hypothecaire leningen en de positive neutral kapitaalbuffer, toegewerkt wordt naar het verbeteren van het gelijke speelveld.

“De gefragmenteerde toepassing leidt tot een ongelijk speelveld binnen en buiten Europa”, aldus de NVB.