Vermiste oud-topman Danske Bank dood aangetroffen

26 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Voormalig topman Aivar Rehe van Danske Bank in Estland is dood teruggevonden in zijn woonplaats Tallinn, nadat hij al een dag vermist was. Rehe stapte in 2015 op nadat Danske Bank ernstig in het beklaagdenbankje was komen te zitten vanwege het jarenlang faciliteren van witwassen. Hoewel zelf geen verdachte, gebeurde dit wel tijdens zijn bestuursperiode. De politie houdt rekening met zelfmoord. Rehe is 56 jaar oud geworden.

De witwaszaak rond Danske Bank is één van de grootste die momenteel loopt in Europa. Niet alleen Danske Bank zelf moet zich verantwoorden in diverse landen, er lopen vanuit de Europese Bankenautoriteit ook onderzoeken naar Deense en Estische toezichthouders. Naar aanleiding van de zaak heeft de grootste bank van Denemarken begin dit jaar aangekondigd zich volledig terug te trekken uit de Baltische staten en uit Rusland, waar de bank ook actief was. Danske staat inmiddels onder leiding van Chris Vogelzang, voormalig bestuurder bij ABN AMRO.

Aivar Rehe was tussen 2006 en 2015 CEO van Danske Bank in Estland. Tijdens die jaren is naar schatting voor €200 miljard aan crimineel geld witgewassen, via de Estische tak van de Deense bank. Daarbij zou het vooral zijn gegaan om geld uit Rusland. De zaak kwam aan het licht na onthullingen van de Russische advocaat Sergej Magnitskiy. Magnitskiy zelf stierf al in 2009 onder verdachte omstandigheden in een Russische cel. De dood van oud-topman van Danske Aivar Rehe (56) markeert een nieuw tragisch hoofdstuk in deze hele kwestie.

Signalen voor zelfdoding

Wat er precies is gebeurd met Rehe is voorlopig nog niet duidelijk. Rehe woonde al jaren in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Eergisterochend verdween hij, een dag later werd hij levenloos aangetroffen. Aanvankelijk zocht de politie naar hem in een dichtbijgelegen bos, maar Rehe werd uiteindelijk gevonden in zijn eigen achtertuin. Hoewel niets bevestigd wordt zouden meerdere signalen duiden op zelfdoding. 

Tot dit moment is Rehe zelf nooit verdachte geweest in de hele zaak. Wel trad hij op als getuige in de zaak. Eerder dit jaar liet hij zich ontvallen zich verantwoordelijk te voelen voor wat er gebeurd was bij de Estische tak van Danske Bank. Het heeft er schijn van dat het schuldgevoel van Rehe hem zover gedreven heeft dat hij er niet meer mee wilde leven.