De Deense sociaal-democraten willen de aanstelling van Chris Vogelzang als topman van Danske Bank nog eens tegen het licht houden. Dit naar aanleiding van de berichtgeving rond ABN AMRO en een door het OM ingesteld onderzoek naar witwassen vorige week. Vogelzang was bestuurder bij ABN AMRO toen de misstanden zouden hebben plaatsgevonden. Men twijfelt of hij wel de juiste persoon is om het blazoen van Danske Bank, dat zelf in meerdere procedures is verwikkeld wegens het faciliteren van witwassen, weer op te poetsen.
Chris Vogelzang is een bekende naam binnen bestuurlijke kringen in de financiële sector. Hij was vele jaren lang bestuurder bij ABN AMRO en het leek erop dat hij Gerrit Zalm in 2017 zou opvolgen als topman. Die eer ging uiteindelijk naar Kees van Dijkhuizen, omdat deze volgens toenmalig minister Dijsselbloem ‘meer voeling met de maatschappij had’. Dijsselbloem zag het niet zitten in Vogelzang en vond hem ‘teveel bankier’. In mei dit jaar volgde het nieuws dat Vogelzang alsnog topman werd van een grote bank, namelijk van Danske Bank.
Als het aan de partij Socialdemokraterne ligt, een partij ideologisch vergelijkbaar met de Nederlandse PvdA, wordt er nog eens kritisch gekeken naar de aanstellingsprocedure van Vogelzang. Danske Bank bevindt zich in woelig water, vanwege een omvangrijk witwas-schandaal, iets wat Vogelzang natuurlijk ook wel wist toen hij de job aannam. Dat toch al treurige verhaal kreeg er vorige week een tragisch nieuw hoofdstuk bij. Ongeveer gelijktijdig maakte ABN AMRO melding dat het OM onderzoek zou gaan doen naar mogelijk witwassen via de bank. En juist dat nieuws leidt er nu toe dat Deense politici vraagtekens hebben bij Vogelzang achter het stuur bij Danske.
Kritisch op verleden
Vogelzang was bestuurder bij ABN AMRO van 2009 tot 2017. Die periode overlapt vermoedelijk met de jaren dat ABN AMRO de controle op witwassen mogelijk niet op orde had. Dat zijn meerdere onzekerheden achter elkaar en de rol van Vogelzang daarbinnen is al helemaal nog onbekend. Het leidt er echter wel toe dat de sociaal-democraten willen dat zowel de bank zelf als de toezichthouder nog eens kritisch kijken naar het besluitvormingsproces. Men vreest dat iemand die zelf in het bestuur zat bij een bank waar werd witgewassen niet de aangewezen persoon is om het vertrouwen in Danske te herstellen.
Mocht de uitkomst inderdaad negatief uitvallen voor Vogelzang, dan leidt dat ongetwijfeld tot arbeidsrechtelijk getouwtrek. Vogelzang nam vorige week via een bericht aan persbureau Bloomberg al afstand van de gebeurtenissen bij ABN AMRO en gaf aan niets te weten over de situatie die de bank in een persverklaring liet optekenen. Ook gaf hij aan geen commentaar te willen geven op gebeurtenissen bij een onderneming waar hij al drie jaar niet meer op de loonlijst stond, iets wat hij één zin eerder feitelijk al wel deed.