ABN AMRO heeft online een nieuwe reclamespot gelanceerd waarmee het onder consumenten aandacht wil vragen voor de ‘echte prijs’ van producten. Of dat nu een spijkerbroek, een lampenkap of een nijptang is. Met de ‘true price’ doelt de bank op de aanwezigheid van verborgen kosten in de vorm van negatieve ecologische of sociale invloed, waar in de prijsstelling zelf geen rekening mee wordt gehouden.
Soms zijn er winkels waarvan men zich terecht af kan vragen hoe ze nog geld kunnen verdienen op de producten die ze verkopen. De prijzen zijn zo laag dat het haast niet te bevatten is. Ergens in de keten wordt een loopje genomen met mensen, met de natuur of allebei. Dat beperkt zich echter niet alleen tot graaiwinkels, ook bij producten van duurdere merken is vaak sprake van verborgen kosten. ABN AMRO wil consumenten inzicht geven in de werkelijke kosten van een product en publiceerde hierover op het eigen YouTube-kanaal een nieuwe reclamespot.
Eerder dit jaar becijferde ABN AMRO al eens dat de gemiddelde spijkerbroek eigenlijk €33 meer zou moeten kosten dan in de praktijk het geval is. Die kosten zouden gaan zitten in het verbeteren van arbeidsomstandigheden in fabrieken en het compenseren van milieuschade dan wel het investeren in processen die minder hun tol eisen. Inmiddels weet bijna iedereen dat er veel water nodig is voor het leveren van een kilogram rundvlees, maar dat één spijkerbroek richting de 10.000 liter water verbruikt voor deze klaar is om te dragen weten vermoedelijk veel minder mensen. En dan ligt hij nog lang niet in de winkel.
Impact Institute
ABN AMRO werkt samen met het Impact Institute, een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het berekenen van de ‘true price’ van producten. Ongetwijfeld een complex en wellicht soms ook arbitrair proces, waar met een veelvoud aan factoren rekening moet worden gehouden. ABN AMRO werkte eerder al samen met het Impact Institute voor het vaststellen van de sociale voetafdruk van de hypotheekportefeuille, de investeringen in de cacaohandel en de bank als geheel.
Volgens de bank is ‘true pricing’ een fenomeen dat meer aandacht verdient en ook steeds meer zal krijgen. “Dit is één van de uitdagingen waar we vandaag de dag als maatschappij mee worden geconfronteerd; waarbij we verandering van het klimaat en sociale ongelijkheid tegengaan. Als bank hebben wij invloed, wij financieren alleen bedrijven die hun keten willen verduurzamen”, zo schrijft de bank in de begeleidende tekst.