Sorteert Feike Sijbesma voor op topfunctie bij ABN AMRO?

03 december 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Feike Sijbesma heeft aangegeven te gaan vertrekken bij DSM, volgend jaar februari om meer precies te zijn. Daarmee komt een einde aan twintig jaar bestuurlijke verantwoordelijkheid bij het chemieconcern, waarvan dertien jaar als CEO. Hij geeft niet aan wat hij in de toekomst van plan is, maar enige tijd terug werd hij getipt als opvolger van Kees van Dijkhuizen bij ABN AMRO. En laat die nu ongeveer op hetzelfde moment afzwaaien.

Op zichzelf is het vertrek van Feike Sijbesma niet automatisch relevant nieuws voor brengers van bancair nieuws. In dit geval ligt dat even anders, want Sijbesma wordt hoog ingeschat als nieuwe topman van ABN AMRO. Sijbesma - in tegenstelling tot wat je zou verwachten niet in Friesland geboren, maar gewoon in de provincie Utrecht - vertrekt medio februari bij de voormalige Nederlandse Staatsmijnen en blijft tot eind april nog verbonden aan het bedrijf. Ongeveer op hetzelfde moment loopt de bestuurstermijn van Van Dijkhuizen af, die aangegeven heeft geen nieuwe termijn te ambiëren. 

Sijbesma werd een tijdje terug door dagblad De Telegraaf genoemd in een overzicht van vijf mogelijke opvolgers van Van Dijkhuizen. Wie één en één bij elkaar optelt komt al snel uit op twee, wat in deze vergelijking overeenkomt met het opvolgen van Van Dijkhuizen. Vanzelfsprekend wordt er niets bevestigd of ontkend. DSM meldt in een persbericht: “Feike zal zijn nieuwe bezigheden en rollen later bekendmaken.”

Profiel 

Wie is Feike Sijbesma? Hij wordt mondiaal erkend als topbestuurder en de Volkskrant benoemde hem in 2018 tot invloedrijkste Nederlander. Onder zijn leiding heeft DSM zich getransformeerd van louter chemie tot een innovatieve en duurzame producent van voedingssupplementen. Dat heeft de onderneming geen windeieren gelegd, want tijdens zijn dertien jaar durende termijn is de beurskoers van DSM gestegen van ongeveer €40 per aandeel tot bijna €120 per aandeel. 

Sijbesma wordt bovendien geprezen om zijn rol als duurzame aanjager, een eigenschap die hem voor ABN AMRO extra aantrekkelijk maakt. Zoals elke bank werkt ook ABN AMRO aan verduurzaming van zijn activiteiten, waarin Sijbesma een katalyserende rol zou kunnen spelen. Niet alleen in cijfermatig opzicht, maar ook in representatie. Nog een voordeel is dat Sijbesma geen ‘besmet verleden’ heeft, in termen van affaires met witwassen of andere zaken. Dat gebrek aan verleden is soms nog een punt van kritiek, in de zin van dat hij geen bancaire ervaring heeft. Hij is echter al wel enige tijd commissaris bij De Nederlandsche Bank.