De Commissie van Beroep van klachteninstituut Kifid oordeelt dat de rente op doorlopend krediet niet teveel mag afwijken van de marktrente. De uitspraak is het gevolg van een zaak die is aangespannen door een klant van Interbank. De klant vond het onterecht dat zijn rente onvoldoende meedaalde met de marktrente, met name vanaf het uitbreken van de financiële crisis. Hij krijgt gelijk, waardoor Interbank de verschuldigde rente vanaf 2005 opnieuw moet berekenen en de klant teveel berekende rente moet terugbetalen.
De rente op doorlopende kredieten is relatief hoog. Dat komt deels doordat het risico hoger is dan bijvoorbeeld bij een hypotheek, waar sprake is van een onderpand, maar ook omdat het simpelweg veel geld oplevert. Regelmatig heeft dit al tot kritiek geleid vanuit politieke en maatschappelijke organisaties, die willen dat het aantal mensen met schulden daalt. Hoe dan ook zijn er nog steeds genoeg mensen die een doorlopend krediet afsluiten, om uiteenlopende redenen. Zij moeten er wel op kunnen rekenen dat kredietverstrekkers een rente rekenen die in de pas blijft met de marktrente, zo oordeelt klachteninstituut Kifid.
Er lopen momenteel tientallen zaken van consumenten tegenover kredietverstrekkers die in hun ogen te hoge rente hebben berekend in de afgelopen vijftien jaar. Een specifieke zaak betreft Interbank, onderdeel van Crédit Agricole Consumer Finance. Interbank hield de rente hoog in een periode dat de marktrente daalde. Met name vanaf het uitbreken van de financiële crisis zette de marktrente een val naar beneden in. Dat had de bank niet mogen doen oordeelde het Kifid reeds in enkele tussenuitspraken en nu ook in een uiteindelijk bindende uitspraak.
Vooropgesteld, banken en andere kredietverstrekkers hebben het recht op wijzigingen van het afgesproken rentetarief. Dat beding is ooit opgenomen om ervoor te zorgen dat de verliezen niet te hoog oplopen als de marktrente zou stijgen. De marktrente daalde echter en niet zo’n beetje ook. Daardoor werkt het beding nu de andere kant op, ware het niet dat Interbank hoog hield. Te hoog dus. Vanaf 1 juni 2010 dient de DNB-rentereeks als referentie voor de marktrente, voor die tijd een gecorrigeerde CBS-rentereeks.
Jurisprudentie
Het Kifid verplicht Interbank het teveel berekende bedrag aan rente terug te betalen. Dat vormt zacht gezegd interessante jurisprudentie voor een groot aantal andere zaken die momenteel nog lopen bij het Kifid en die mogelijk in de toekomst nog zullen gaan komen. Alleen al onder Crédit Agricole Consumer Finance vallen een tiental andere banken die in hetzelfde schuitje zitten. De uitspraak kan dan ook flinke financiële gevolgen gaan hebben. Overigens is Interbank per augustus 2019 gestopt met het aanbieden van doorlopend krediet.