Met ingang van 1 maart vertrekt Vincent van den Boogert na 25 jaar dienst bij ING. Wat Van den Boogert exact allemaal gaat doen is nog in te vullen, maar in elk geval verbindt hij zich aan Alzheimer Nederland. Hij treedt toe tot de raad van toezicht van de stichting.
Het nieuws dat Van den Boogert ING na vele jaren zou gaan verlaten kwam afgelopen december naar buiten. Met de aankondiging komt een einde aan een 25-jarig dienstverband, een carrière die eindigt bij de post van CEO van ING Nederland. In die hoedanigheid heeft Van den Boogert een sterke bijdrage geleverd aan de introductie van agile werken bij ING. En passant werd hij in 2018 ook nog uitgeroepen tot ‘Marketeer of the Year’ in Nederland.
Van den Boogert gaf meteen al aan niet te weten wat zijn vervolgstappen zouden zijn. Al voor deze boodschap kwam werd hij – naast diverse anderen – nu en dan getipt als opvolger van Kees van Dijkhuizen bij ABN AMRO. Dat werd echter Robert Swaak. De eerste nieuwe functie van Van den Boogert wordt er één als toezichthouder van de stichting Alzheimer Nederland.
Volgens de stichting is Van den Boogert uitermate geschikt voor de functie, vooral vanwege zijn ervaring met de dynamiek tussen bestuurder en toezichthouder bij ING. "Zijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven heeft veel toegevoegde waarde voor onze Raad van Toezicht‘’, aldus oud-minister en voorzitter van de rvt Liesbeth Spies.
Persoonlijke redenen
Van den Boogert geeft aan op zoek te zijn naar nieuwe avonturen, deels in te vullen met meer maatschappelijk georiënteerde posities. Die invulling vindt hij vanzelfsprekend bij Alzheimer Nederland, maar Van den Boogert wordt ook gedreven door persoonlijke redenen. “Ik heb binnen mijn familie, in kleine en grote kring, van zeer nabij de impact van dementie ervaren. De ontwrichtende gevolgen die de ziekte heeft voor diegene met dementie en voor de mensen eromheen is lastig uit te drukken en nog moeilijker om te ervaren. Daarom lever ik graag een bijdrage aan de missie van Alzheimer Nederland om dementie te voorkomen, te genezen en te behandelen”, aldus Van den Boogert op de website van de stichting. Een waardevolle toevoeging hierop is dat toezichthouders bij Alzheimer Nederland buiten onkosten verder geen vergoeding krijgen.
Het is nog veel te vroeg om van een trend te spreken en het is allerminst zeker of die ooit echt van de grond komt, maar er is een interessante parallel te trekken met de oud-topvrouw van de AFM. Merel van Vroonhoven verraste vorig jaar vriend en vijand door het voorzitterschap van de AFM in te ruilen voor een baan als lerares, waar zoals bekend een nijpend tekort aan is.