Van Vroonhoven stapt op als bestuursvoorzitter AFM

05 april 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

Redelijk uit het niets heeft Merel van Vroonhoven aangegeven op te stappen als bestuursvoorzitter van toezichthouder AFM. Van Vroonhoven is bezig aan haar tweede volle termijn, nadat ze vorig jaar nog herbenoemd werd. Haar nieuwe ambitie ligt in het speciaal onderwijs. De komende tijd laat ze zich omscholen tot lerares.

Van Vroonhoven is vijfenhalf jaar lang het gezicht geweest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In april 2018 accepteerde ze nog een nieuwe termijn voor vier jaar, maar een jaar later besluit ze toch om haar post te verlaten. Van Vroonhoven slaat een nieuwe weg in en wil zich laten omscholen tot lerares, specifiek voor het speciaal onderwijs. 

“Na 20 jaar in raden van bestuur te hebben gewerkt, waarvan de laatste 10 jaar in de publieke sector, wil ik nu ook een meer concrete bijdrage leveren. Dichter bij de mensen die dat het meest nodig hebben”, zegt Van Vroonhoven. “Voor mij betekent dat een keuze voor het speciaal onderwijs. Naast mijn rol in het onderwijs wil ik ook mijn bestuurlijke ervaring blijven benutten, een combinatie die ik de komende jaren verder vorm zal geven. De AFM laat ik met een gerust hart en in capabele handen achter. Er is een volwaardig en competent bestuur en de koers voor de komende jaren is helder.”

Van Vroonhoven stapt op als bestuursvoorzitter AFM

Bij de AFM zelf zijn ze ook enigszins verrast door de beslissing van Van Vroonhoven, al reageren ze begripvol. Voorzitter van de raad van toezicht Paul Rosenmöller: “Hoewel wij haar niet graag zien vertrekken, gunnen wij het speciaal onderwijs van harte iemand met deze intrinsieke motivatie en passie. We hebben er dus alle respect voor. Merel heeft de afgelopen vijf jaar gedreven leiding gegeven aan belangrijke veranderingen en de professionalisering van de organisatie. De AFM staat er goed voor.”

Niet voor het geld

Dagblad De Telegraaf heeft in kaart gebracht wat de overstap naar het basisonderwijs Van Vroonhoven op financieel vlak kost. Uit het jaarverslag duikelde de krant op dat ze in 2017 bruto €233.000 verdiende. Een startend lerares in het basisonderwijs verdient maximaal €41.000 per jaar, iets wat door middel van ervaring nog iets verder kan oplopen. Daarmee staat vast dat Van Vroonhoven zeker niet voor het geld overstapt naar het onderwijs. Wel geeft ze aan bestuurlijk actief te willen blijven en met haar achtergrond is het aannemelijk dat ze her en der gevraagd zal worden voor toezichthoudende functies.