Revolut komt met nieuwe diensten waaronder goudhandel en app voor kinderen

19 maart 2020 Banken.nl 3 min. leestijd

Online bank Revolut – ook actief in Nederland – heeft in een week tijd twee in het oog springende diensten gelanceerd. Vorige week introduceerde het de mogelijkheid om via de app te handelen in goud, deze week maakt Revolut melding van een app voor kinderen. Tussen de bedrijven door zag de Britse fintech-bank echter ook zijn CFO vertrekken, die amper een half jaar in dienst was.

Revolut is nog niet heel lang actief in Nederland. Hoewel, eigenlijk al sinds 2017 maar de activiteiten lagen een tijdje stil nadat de net gestarte country manager vertrok. Begin 2019 volgde een herstart. De online bank kent in Nederland bijvoorbeeld Bunq en N26 als directe concurrenten, maar heeft zijn vizier uiteraard ook gericht op de klanten van de gevestigde orde. Revolut zou in Nederland tenminste al enkele tienduizenden klanten hebben. Recent vulden investeerders de oorlogskas bij met een half miljard dollar. Één van de doelen was uitbreiding van het productaanbod en daar laten ze geen gras over groeien.   

Handelen in goud

Revolut kent drie soorten gebruikers, een groep klanten die gratis bankiert en twee groepen betalende klanten (Premium en Metal). Die laatste twee groepen kunnen sinds vorige week via de app handelen in goud, jawel het edelmetaal met atoomnummer 79. Uiteraard kan met dat goud niet direct betaald worden, maar mocht iemand een aankoop doen en het enige tegoed dat iemand is in goud, dan wisselt Revolut dit automatisch om naar de juiste valuta. Handel in goud valt echter niet onder het reguliere toezicht van de financiële markten, zo benadrukt Revolut. Voorzichtigheid is daarom geboden. “Goud kan een aanvulling zijn op aandelen en crypto’s, het is een extra manier om meer uit je geld te halen”, stelt Revolut. 

Naast de introductie van handel in goud richt Revolut zich ook op de jongere consument. Met Revolut Junior kunnen klanten van Revolut – wederom alleen de Premium en Metal klanten – een rekening aanmaken voor hun kinderen. Hiervoor geldt een leeftijd van 7 tot 17 jaar. Naar eigen zeggen wil Revolut ervoor zorgen dat kinderen al op jonge leeftijd met geld leren omgaan, terwijl de ouders via de app een oogje in het zeil kunnen houden door bijvoorbeeld limieten of alerts in te stellen. Er zijn inmiddels ook reeds een aantal grote banken waarbij dat mogelijk is. 

Toeval of niet, de lancering van een kids-app komt niet lang nadat het Britse onderzoeksbureau Capco concludeerde dat ouders sterk bepalend zijn in de bankkeuze van jongeren. En het leidt geen twijfel dat de meerderheid van de volwassen Nederlanders nog steeds bankiert bij de gevestigde orde. Derhalve hun kinderen ook en vaak blijft men ‘plakken’ bij de bank waar men al sinds de kindertijd klant is. Om het sentiment, omdat ze geen zin hebben in overstappen of omdat ze het rekeningnummer uit hun hoofd weten. Een conclusie van Capco was dat neobanken zich meer moesten gaan richten op de ouders, juist om ook jongeren te bereiken. Dat lijkt Revolut met deze stap te doen.  

CFO vertrekt

Dan is er nog wat nieuws te melden over de bestuurlijke verhoudingen. Ongeveer een jaar geleden vertrok de toenmalig financieel topman, kort nadat de Britse krant ‘The Telegraph’ had bericht over het faciliteren van witwassen. Een verbinding tussen die twee gebeurtenissen werd door Revolut en de vertrekkend CFO echter ontkend. Enkele maanden later presenteerde Revolut in de persoon van David MacLean een nieuwe financieel directeur. Hij kondigde echter na minder dan zes maanden alweer zijn vertrek aan.