Fintech bank Revolut neemt afscheid van financieel directeur

01 maart 2019 Banken.nl

In de categorie ‘Nog meer slecht nieuws’ bracht fintech-bank Revolut eerder vandaag het nieuws naar buiten dat financieel directeur Peter O’Higgins de pijp aan Maarten geeft. Het vertrek van de CFO volgt bovenop recente berichtgeving over grootschalig faciliteren van witwassen en veronderstelde banden met de Russische regering. In zijn afscheidswoorden rept O’Higgins echter met geen woord over het witwasonderzoek. Toch zit hij al sinds januari thuis. 

De afgelopen jaren was Revolut - zeker in investeerderskringen - één van de populairste jongetjes van de klas. Kosteloze (internationale) overschrijvingen brachten Revolut veel nieuwe klanten. De fintech groeide als kool en trok honderden miljoenen kapitaal aan, die nog meer groei mogelijk moeten maken. Eerder deze week werd bekend dat de Britse Financial Crimes Authority (FCA) onderzoek doet naar het faciliteren van witwassen. Dat doet het naar aanleiding van een klokkenluider die stelt dat Revolut tussen juli en september 2018 het systeem dat transacties monitort en mogelijke gevallen van fraude of witwassen moet detecteren simpelweg uit heeft gezet. Enkele dagen later meldt Revolut het vertrek van financieel directeur Peter O’Higgins.

Fintech bank Revolut neemt afscheid van financieel directeur

In een bericht over zijn vertrek rept O’Higgins met geen woord over het nieuws van afgelopen week. “In drie jaar Revolut zijn we gegroeid van £1 miljoen omzet naar £50 miljoen omzet, daar ben ik erg trots op. Nu Revolut de status van scaleup bereikt en steeds meer doorgroeit naar een echte bank wordt het tijd het stokje over te geven naar iemand met mondiale bancaire ervaring.(...) Er is geen twijfel dat Revolut één van de grootste en meest betrouwbare financiële instellingen ter wereld gaat worden.” Huidig CEO Nikolay Storonsky bestempelt de betekenis van O’Higgins als ‘cruciaal voor ons succes’.

Stroom van slecht nieuws

Het blijft altijd lastig om met zekerheid de ene gebeurtenis te verbinden met de andere, zeker als de hoofdrolspelers in kwestie het bevestigen noch ontkennen. Kijk bijvoorbeeld naar het vertrek van D66-leider Alexander Pechtold vorig jaar, na een stroom van negatieve berichtgeving. Pechtold had naar eigen zeggen de beslissing al veel eerder genomen, maar slechts weinigen die dat nog wilden geloven.

Feit is dat Revolut in de eerste twee maanden 2019 in de hoek zit waar de klappen vallen. De neobank raakte in opspraak wegens tamelijk onorthodoxe recruitment- en hr-praktijken, er zijn banden gelegd tussen het bestuur van de bank en het Kremlin en daarbovenop kwam het nieuws dat de FCA Revolut op de korrel heeft wegens het faciliteren van witwassen. Vandaag volgt het nieuws dat Revolut afscheid heeft genomen van de financieel directeur, wat volgens dagblad 'The Telegraph' al in januari plaatsvond.

Gerelateerd:
Neobank Revolut opent deuren in Nederland, maar is in UK onderwerp van groot witwasonderzoek