De recent afgetreden topman van Crédit Suisse Tidjane Thiam gaat optreden als coronagezant voor het continent Afrika. Daarmee wordt de Ivoriaan voor Afrika wat Feike Sijbesma voor Nederland is. Kenners zien in deze stap een opmaat naar hogere politieke functies, waaronder wellicht het presidentschap van zijn geboorteland.
Tidjane Thiam (57) heeft er inmiddels een rijke carrière op zitten. Hoewel geboren in Ivoorkust doorliep hij zijn universitaire opleiding in Frankrijk, waarna hij consultant werd bij organisatie-adviesbureau McKinsey. Thiams ster rees snel en in 2015 werd hij aangesteld als CEO van Crédit Suisse, waarmee hij de eerste Afrikaan was die een dergelijke functie bekleedde bij een bank van mondiale omvang.
Enkele maanden terug besloot Thiam na een periode van ongeveer vijf jaar op te stappen als CEO van de Zwitserse bank. Aanleiding hiervoor was een spionagezaak binnen de hoogste rangen van Crédit Suisse. In het onderzoek naar de kwestie werd Thiam zelf vrijgepleit van spionage of het daartoe zetten. Toch is het allemaal gebeurd onder zijn supervisie en Thiam besloot de eer aan zichzelf te houden, als een voetbaltrainer die ontslag neemt omdat zijn spelers het verpest hebben.
Vorige week werd Thiam door de Afrikaanse Unie aangesteld als speciaal coronagezant, samen met nog drie andere Afrikaanse notabelen. Zij moeten ervoor zorgen dat corona op het kwetsbaarste continent geen spoor van verwoesting achter gaat laten. Ook wordt verwacht dat zij gaan onderhandelen met organisaties als de G20 en de EU over financiële steun bij de aanpak. Inmiddels heeft Brussel een steunpakket ter waarde van €20 miljard toegezegd.
Volgens Afrika Intelligence – een soort Afrikaanse versie van The Economist – vormt deze stap voor Thiam een belangrijke lakmoesproef om te kijken of hij geschikt is voor het hoogste publieke ambt, het presidentschap van Ivoorkust. En dat zou weleens sneller kunnen zijn dan velen denken, want in oktober verloopt de tweede termijn van zittend president Ouattara en de grondwet verbiedt meer dan twee termijnen. Al zal het zeker niet de eerste keer zijn dat een Afrikaanse president de grondwet wil oprekken om een nieuwe gooi naar het presidentschap te doen.