Topman Credit Suisse werpt handdoek tijdens nasleep spionagekwestie

11 februari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Tidjane Thiam heeft zijn ontslag aangeboden als topman van Credit Suisse, één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Het was al maanden onrustig in de top van de Zwitserse financiële instelling, vanwege spionage-activiteiten over en weer. Het verhaal centreert zich rond Iqbal Khan, voormalig hoofd private banking. Hij ontdekte te worden geschaduwd vanwege een mogelijk overstap naar concurrent UBS, een overstap die er uiteindelijk ook kwam. 

De hele toestand in de top van Credit Suisse klinkt haast te ongelooflijk voor woorden en heeft veel weg van een kift tussen middelbare scholieren of een conflict in de amoureuze sfeer. Toch was het afgelopen maanden de keiharde realiteit en met name Zwitserse media smulden van alle verhalen die naar buiten kwamen. Voor het imago van Credit Suisse betekende het vanzelfsprekend weinig goeds. Het ontslag van Thiam luidt een voorlopig einde in van de klucht.

Rijzende ster

Iqbal Khan is de persoon die de raderen in beweging heeft doen brengen. De zoon van Pakistaanse immigranten start zijn carrière bij Credit Suisse zeven jaar terug, maar maakt snel naam en klimt op tot hoofd private banking. Zijn ster is rijzende. Khan ziet zichzelf graag doorstoten naar de absolute top, naar de plek van Thiam en begint op diens zenuwen te werken. Zo koopt hij de villa pal naast die van Thiam, in een exclusieve buurt van Zürich. Een villa waaraan hij het nodige laat verbouwen, met veel lawaai tot gevolg. 

Een cocktailparty bij Thiam thuis vormt de spreekwoordelijke lont in het kruitvat. Khan krijgt mot met de vrouw van Thiam, in het bijzonder over een stel bomen die Khan heeft laten planten. Die bomen zorgen ervoor dat de Thiams het Meer van Zürich nauwelijks meer kunnen zien. De ruzie loopt uit de hand, zeker als Thiam zelf erbij komt. Zwitserse media berichten vervolgens dat omstanders voorkomen dat de twee met elkaar op de vuist gaan. Daarmee start het eerste deel van de soap. De gebrouilleerde relatie tussen Thiam en Khan leidt ertoe dat Khan zich oriënteert op een functie buiten Credit Suisse, meer precies UBS, de grote concurrent. Operationeel directeur Pierre-Olivier Bouée ontdekt dat Khan in gesprek is met UBS en vreest dat Khan goede klanten en mogelijk personeel mee gaat nemen. Hij stuurt een privédetective op Khan en zijn gezin af, om hun reilen en zeilen te monitoren. Daarmee start deel twee van de soap.

Spionage ontdekt

Khan ontdekt in het najaar van 2019 dat hij wordt geschaduwd en fotografeert de privédetective, die zijn werk overduidelijk niet goed genoeg doet. Er zou zelfs sprake zijn geweest van een handgemeen. De zaak komt in de media en leidt uiteraard tot flinke commotie en bijbehorende reputatieschade voor Credit Suisse. Ook toezichthouder Finma bemoeit zich er inmiddels mee. Naast Khan werden bovendien meerdere personen bespioneerd. Uit onderzoek zou blijken dat Thiam zelf niets van de spionage afwist, die komt voor rekening van Bouée. Toch heeft Thiam zelf besloten om op te stappen. In een begeleidend persbericht gaat het nauwelijks over de spionagezaak en al helemaal niet wordt deze genoemd als reden voor het vertrek. Het ligt echter voor de hand dat deze er meer mee te maken heeft dan Thiam en Credit Suisse zelf aangeven. 

Thiam wordt opgevolgd door Thomas Gottstein, die binnen de organisatie van Credit Suisse doorschuift van de post verantwoordelijk voor de Zwitserse activiteiten. En Khan? Die werkt inmiddels voor UBS, als co-leidinggevende van Global Wealth Management.