CDA wil meer mogelijkheden op hypotheek voor duurhuurders

03 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Het CDA wil starters op de woningmarkt meer mogelijkheden bieden. De politieke partij stelt daartoe een motie voor, waarmee banken en andere hypotheekverstrekkers niet alleen op inkomen af kunnen gaan, maar ook op de capaciteit om een hoge huur te betalen. Het CDA roept het kabinet op om hierover in gesprek te gaan met het Platform Hypotheken.

Met name starters hebben het al een aantal jaren behoorlijk lastig op de woningmarkt. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het hoge prijsniveau van Nederlandse woonhuizen. Een extra reden dat starters het moeilijk hebben is dat zij niet beschikken over overwaarde uit een eerdere woning, wat al snel om tienduizenden euro’s gaat en regelmatig zelfs boven de ton uitkomt. 

Hoge woonlasten

Waar zij dan wel wonen? In huurhuizen, veelal in de vrije sector. Dat betekent dus maandelijks forse woonlasten, lasten die ze volgens de geldende normen niet aan hypotheek mogen betalen. De frustratie bij deze groep zit hem vaak in het feit dat ze het wel kunnen betalen, maar dat ze op basis van hun inkomen de hypotheek simpelweg niet krijgen. BLG Wonen startte vorig jaar daarom al een pilot met hypotheken voor ‘duurhuurders’. De achterliggende gedachte was dat als ze trouw elke maand hun huurlasten kunnen betalen, dat in principe ook moeten kunnen met hypotheeklasten. Het beestje krijgt alleen een andere naam. 

Het CDA vindt dat banken en hypotheekverstrekkers niet alleen naar inkomen moeten kijken, maar ook naar het feit of consumenten aantoonbaar netjes elke maand hun huur betalen. Dat kan namelijk een indicatie zijn dat iets meer leenruimte mogelijk is zonder veel extra risico. Bij monde van Kamerlid Julius Terpstra roept de partij het kabinet op om hierover in overleg te treden met het Platform Hypotheken. 

Vermogen opbouwen

Naast het feit dat veel aankomende starters simpelweg graag de volgende stap willen zetten in hun leven, ziet Terpstra een dergelijke ontwikkeling ook als financieel aantrekkelijk. Wie huurt is zijn maandelijkse lasten immers gewoon kwijt. Maar wie aflost bouwt vermogen op. Een koophuis is daarom vanuit meerdere perspectieven aantrekkelijk, al komen er natuurlijk ook nog best wat kosten om de hoek kijken die huurders niet hebben, zoals belastingen, onderhoud en reparaties. 

De voornaamste doelgroep van de plannen van het CDA lijkt in dit geval jonge volwassenen, die aan het begin van hun carrière staan. Meestal verdienen zij al teveel voor sociale huur, maar te weinig om de benodigde hypotheek los te krijgen. Ze zitten dus tussen wal en schip. Terpstra vindt het de plicht van de overheid om de scheve situatie die ontstaan is, weer iets rechter te zetten. Dat de verkiezingen er voorzichtig aan zitten te komen, zal ongetwijfeld echter ook een rol spelen.