Deutsche Bank en internetgigant Google hebben een nauwe samenwerking aangekondigd voor meerdere jaren. Google Cloud stelt Deutsche Bank in staat om versneld zijn dienstverlening naar de cloud te brengen en de vruchten plukken van data-analyse, machine learning en kunstmatige intelligentie, terwijl Google via de bank een gebaande weg vindt naar de Europese financiële sector. Samen zullen ze bovendien gaan werken aan nieuwe financiële diensten.
Banken en tech-bedrijven worden over het algemeen gezien als elkaars concurrenten, maar ze kunnen elkaar ook uitstekend aanvullen. Met die gedachte hebben Deutsche Bank en Google een nauwe en langdurige samenwerking aangekondigd, eentje die volgens bronnen een periode van tien jaar zal gaan omvatten.
Het spreekt voor zichzelf dat Google beschikt over een schatkamer aan digitale kennis. De Amerikanen beheersen al vele jaren het zoekverkeer op internet en bezitten een ongekende hoeveelheid data. Google is al even zovele jaren bezig met meer dan alleen slimme zoekmachines. Via moederbedrijf Alphabet investeert Google in allerlei vormen van innovatie waaronder zelfsturende auto’s, slimme domotica en kunstmatige intelligentie. Het oog van Google richt zich ook op de financiële sector, waarin het via Google Pay al stappen heeft gezet. Deze samenwerking met Deutsche Bank moet daar nog veel meer vaart achter zetten.
Vaart achter digitale transformatie
Aan de andere kant is daar Deutsche Bank. Het is vele jaren de grootste bank van Duitsland, maar de bank heeft moeite met winstgevend zijn in deze veranderlijke tijden. Vooral aan de kosten-zijde valt veel te winnen, evenals bij de buren van Commerzbank. Mede daarom neemt de bank de komende jaren afscheid van duizenden werknemers. Maar dat alleen is niet voldoende. Met behulp van Google wil Deutsche Bank vaart zetten achter digitale transformatietrajecten, die hopelijk zowel de kosten- als de inkomsten-zijde ten goede zullen komen.
Veel gevestigde banken kampen met legacy, verouderde IT-systemen die voortdurend opgelapt worden en opnieuw verbonden met steeds weer nieuwe applicaties. Dat hindert innovatie, bij Deutsche Bank in het bijzonder. Ondanks alle goede voornemens wil het maar niet echt vlotten met de digitale transformatie bij Deutsche. Van IT-infrastructuren weet Google natuurlijk alles. Het tech-bedrijf gaat Deutsche ondersteunen bij de herinrichting en tevens wegwijs maken in de wereld van data-analyse, kunstmatige intelligentie en machine learning, waarmee Deutsche Bank de weg naar boven wil terugvinden.
Zorgen om veiligheid data
Is men in Nederland al eens argwanend tegenover hoe banken of grote tech-bedrijven omgaan met data, in Duitsland is men daar doorgaans nog wat feller op. Een Google dat direct toegang krijgt tot veel gegevens van de grootste bank van Duitsland, zonder dat het zich hoeft te verantwoorden tegenover een financiële toezichthouder, is een nachtmerrie voor velen.
Deutsche Bank sorteert alvast voor op die kritiek en haast zich in de officiële persverklaring te zeggen dat de deal in lijn is met privacy- en databeveiligingswetten. De bank benadrukt extra goed te letten op de financiële data van klanten. Voor veel tech-bedrijven is dat namelijk nog het ontbrekende puzzelstukje als het gaat om alles weten over hun klanten.
Cloudafhankelijkheid
Naast zorgen over de toegang tot financiële data van klanten bestaan er ook al een tijdje zorgen over de afhankelijkheid van cloudaanbieders. Het is evident dat werken in de cloud grote voordelen biedt. Maar met Amazon, Microsoft en Google zijn er op dit moment drie serieuze cloud-aanbieders, die allemaal één ding gemeen hebben. Inderdaad, ze zijn alle Amerikaans. De enige partijen die in staat zijn dezelfde kwaliteit te kunnen leveren zijn afkomstig uit China, waarover al helemaal veel twijfels bestaan als het aankomt op borging van privacy.
Deutsche Bank maakt zichzelf afhankelijk van een big-tech, maar zal daar ongetwijfeld goed over na hebben gedacht. De grote vraag is natuurlijk of die afhankelijkheid meer risico meebrengt dan financiële instellingen de afgelopen tientallen jaren hebben gelopen. Deutsche Bank denkt overduidelijk van niet en lijkt in de samenwerking vooral het voordeel van technologische vooruitgang te zien.