Per 1 september start Rabobank met een nieuwe organisatiestructuur voor alle CDD-activiteiten. Nauwkeurig verspreid over het hele land openen acht nieuwe uitvalsbases hun deuren. Momenteel wordt dat werk nog grotendeels gedaan door en op lokale vertegenwoordigingen. De bank verwacht door een meer centrale aansturing van regionale centra een slag in efficiëntie te kunnen maken en een meer uniforme werkwijze uit te rollen.
Evenals bij de concullega’s van ABN AMRO en ING staat het bestrijden van financiële criminaliteit hoog op de agenda. Voortschrijdend inzicht over het belang van de rol van poortwachter van het financiële systeem én druk vanuit de toezichthouder hebben banken ertoe gebracht vele miljoenen te investeren in deze maatschappelijk belangrijke taak. Bij Rabobank worden deze activiteiten nu nog uitgevoerd binnen kringen van lokale vestigingen, die op hun beurt weer in nauw contact staan met Rabo Nederland.
Lokale wortels behouden
Het lokale karakter verdwijnt in zekere mate naar de achtergrond, in die zin dat Rabobank overstapt op een structuur van acht uitvalsbases voor alle CDD-activiteiten. Deze vestigingen worden losgekoppeld van de lokale bank en voortaan direct aangestuurd door Rabo Nederland. Waar het lokale karakter wél behouden blijft is de spreiding van deze centra. “Er is bewust gekozen voor een landelijke spreiding, omdat we geworteld zijn in de regio”, verklaarde een woordvoerder onlangs tegenover de Leeuwarder Courant, waar ook één van de nieuwe centra gevestigd wordt. “Ook voor de werving van personeel is het beter.
Rabobank heeft dus bewust gekozen voor deze regionale spreiding, met centra in achtereenvolgens Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Leeuwarden, Groningen, Hengelo (OV), Elst (GD) en Sittard. Met betrekking tot de spreiding van medewerkers heeft Rabobank zoveel mogelijk gekeken naar wat logisch is tegenover de reisafstand. Dat zal voor de ene persoon vermoedelijk wat beter uitpakken dan voor de andere, maar die problematiek is inherent aan reorganisaties.
Hoewel in de nieuwe structuur sprake is van acht grote centra, wil dat niet zeggen dat elke CDD-professional ook daadwerkelijk op die locatie werkt. Zo maakt bijvoorbeeld de uitvalsbasis Amsterdam (-Amstel) gebruik van standplaatsen in Zaandam en in Almere. Los daarvan werkt voorlopig überhaupt iedereen thuis, vanwege de corona-situatie.
Bundeling kennis
Ten slotte kiest Rabobank met de bundeling van activiteiten ook voor een bundeling van specialistische kennis. Elk centrum kent zijn eigen specialisme. Zo zijn sommige locaties sterk gefocust op financiële holdings, andere op stichtingen en goede doelen en weer andere op transactiemonitoring. Met deze keuze hoopt Rabobank effectiever om te kunnen gaan met het buitengewoon arbeidsintensieve werk dat CDD voorlopig nog steeds is.
De acht nieuwe uitvalsbases worden aangevuld door een ‘complexe dossiers-centrum’ in de bossen bij Zeist. Wanneer de generalisten op de reguliere uitvalsbases er zelf niet uitkomen, sturen zij de dossiers door naar Zeist, waar speciaal opgeleide medewerkers er verder induiken. Overigens gaat ook ‘Zeist’ verhuizen. Deze afdeling voor complexe zaken verhuist binnen afzienbare tijd naar de Atoomweg in Utrecht, nabij Utrecht-Terwijde.