Het Urban Land Institute Europe heeft Circl – het duurzame paviljoen van ABN AMRO op de Zuidas – beloond met een ‘Award for Excellence’. Naast het gebruik van duurzame en circulaire materialen wordt Circl geprezen om het fungeren als inspiratiebron én het betrekken en onderwijzen van de bredere gemeenschap.
Feitelijk wilde ABN AMRO met Circl nog een stapje verder gaan dan alleen duurzaam. Circulair was het uitgangspunt, waarbij de gebruikte materialen zodanig gekozen worden dat deze later opnieuw te gebruiken zijn in andere bouwsels. Daarmee behouden materialen ook hun waarde. Om te bepalen waar in het gebouw welke materialen verwerkt zitten, werkt circulariteit op basis van een zogeheten materialenpaspoort. Een circulair gebouw wordt in essentie nooit gesloopt, maar gedemonteerd.
Circl bestaat ondertussen al enige jaren. Het gebouw werd in 2017 opgeleverd, als toonbeeld van duurzame architectuur. Men hoeft geen bijzonder oplettende lezer te zijn om te merken dat de letter ‘e’ ontbreekt in het op zijn Engels uitgesproken Circl. “Je hebt de ‘e’ niet nodig om de naam uit te spreken. Een belangrijk uitgangspunt van circulariteit is dat wat je niet nodig hebt, weggelaten kan worden”, aldus de uitleg van de bank destijds.
Hoewel het momenteel vanwege corona bijzonder rustig is in Circl, sleept het pand ondertussen wel een aardige prijs in de wacht, namelijk de European Urban Land Institute Award. “In deze nieuwe duurzame aanpak is het gebouw een ware inspiratiebron en blijft de bredere gemeenschap betrekken en onderwijzen, zowel nationaal als internationaal, waardoor de weg wordt geëffend voor duurzamere projecten, en misschien nog belangrijker, het promoten van meer maatschappelijk verantwoord ondernemen in onze branche”, zo luidt het verdict van de jury.
De innovatie in duurzame architectuur blijft zich voortdurend ontwikkelen, met circulariteit als voorlopig eindstation. Voorlopig, want wie weet wat de toekomst brengt? Petran van Heel, sector banker Bouw en Vastgoed bij ABN AMRO, zegt: “Ik denk dat het een onderscheiding is om iedereen aan te moedigen om de grenzen te blijven verleggen voor betere en gezondere gebouwen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Als zodanig is het een onderscheiding, niet voor wat er is gedaan, maar voor wat we nog moeten doen.”