Uit een vervolgstudie van PwC in samenwerking met Het Financieele Dagblad en de Universiteit Leiden komt een zorgelijk (toekomst)beeld naar voren. Een van de conclusies uit dat rapport – de ‘Bijzonder Beheer Barometer’ – is dat de belastingschuld als gevolg van uitstel van betalingen, steeds hoger wordt.
Tot vorige maand was de collectieve belastingschuld €13,2 miljard. De conclusie van herstructureringsexperts en bankiers, die in het kader van het onderzoek werden ondervraagd, is duidelijk volgens de initiatiefnemers: “Dit vraagt een andere rol van de Belastingdienst, namelijk als financier, anders zullen de steunmaatregelen weggegooid geld blijken en gaan veel ondernemingen alsnog failliet”.
Bijzonder Beheer
Het is evident dat de invloed van de coronacrisis op de Nederlandse samenleving, zowel op maatschappelijk als economisch gebied, groot is. Veel ondernemingen maken gebruik van de overheidssteunmaatregel ‘Bijzonder uitstel van betaling vanwege coronacrisis’. Verlenging van de maatregel zorgde ervoor dat de verwachte instroom bij de ‘bijzonder beheer’ afdelingen van de banken vooralsnog uitbleef.
Het aantal faillissementen lag volgens het rapport in het vierde kwartaal van 2020 op een historisch dieptepunt. De uitkomsten van de (inmiddels tweede) Bijzonder Beheer Barometer (BB-Barometer) laten zien dat het uitblijven van de verwachte instroom slechts uitstel is en zeker geen afstel. Het merendeel van de herstructureringsexperts is het erover eens dat de toename van de instroom bij bijzonder beheer een kwartaal later zal plaatsvinden dan eerder gedacht, grotendeels het gevolg van de verlenging van steunmaatregelen De piek van de instroom wordt nu verwacht in het derde kwartaal van 2021.
De hoogste instroom wordt volgens de barometer verwacht in de sectoren horeca, groot- en detailhandel, cultuur en recreatie. Het hoogtepunt van de faillissementsgolf wordt vervolgens voorzien in het vierde kwartaal van 2021. Als reden hiervoor ziet het panel het hoge schuldniveau en de afbouw van de steunmaatregelen, waardoor (liquiditeits)problemen van ondernemingen niet meer oplosbaar zouden zijn.
Nieuwe rol Belastingdienst
Volgens het panel is maatwerk per sector noodzakelijk naast verlenging van de periode waarover belastinguitstel en terugbetaling mogelijk is. Deze extra overheidsmaatregelen worden beschouwd als cruciaal om het aantal faillissementen te beperken. Zoals genoemd vraagt dat om een andere rol van de Belastingdienst. Het panel vraagt zich af of de Belastingdienst de juiste mogelijkheden krijgt en of ze voldoende op deze nieuwe rol is voorbereid. Als ze deze belangrijke rol niet goed (kunnen) invullen, zullen veel van de steunmaatregelen weggegooid geld blijken en gaan veel ondernemingen alsnog failliet, aldus het rapport.
Over de Bijzonder Beheer Barometer
De BB-Barometer is een initiatief van PwC en Universiteit Leiden. De barometer is gebaseerd op een survey die plaatsvindt onder een panel van experts, onder wie bijzonder beheer bankiers, insolventieadvocaten, herstructureringsadviseurs en investeerders. De doelstelling van de barometer is om op een andere wijze de staat van de Nederlandse economie in beeld te brengen.
Lees ook: financiering door banken aan bedrijven zet door in coronatijd