Hoe herstelt de Nederlandse (en wereldwijde) economie van de coronacrisis? Evi van Lanschot geeft ons een kwartaalupdate, waarin de vermogensbeheerder terugblikt op de afgelopen maanden en zijn verwachtingen uitspreekt voor de komende maanden.
Met het aanbreken van de vakantie in juni kwam er een voorlopig einde aan de rentestijging. Rond die tijd maakten beleggers zich blijkbaar minder zorgen over de hoge inflatie. Ze volgden daarmee de centrale bankiers die aangaven dat de hogere inflatie waarschijnlijk tijdelijk was. Daarnaast worden er ook geen fors hogere rentes verwacht.
Qua coronabeperkingen werd er in juni veel meer mogelijk. Dat ging gepaard met een sterke economische groeiverwachting. Deze uitgangspositie van de zomermaanden zet door met een economische groei in juli en augustus. Juli was een positieve maand voor de brede financiële markten. Zo is op de afbeelding hieronder te zien dat elk werelddeel een groei heeft doorgemaakt in het 2e kwartaal.
Dit komt mede doordat de centrale banken een gestimuleerd beleid voeren. Als gevolg van dit beleid herstelde de obligatiekoersen, vooral die van investment grade-kwaliteit. Ook de aandelenkoersen in Europa en Noord-Amerika stegen met ongeveer 2% in de maand juli. Wel zagen we een daling van de economie in de opkomende landen, de voornaamste oorzaak hiervan lijkt de lage vaccinatiegraad in die landen.
Vooruitblik
De zomermaanden worden vaak aangegrepen om een duik te nemen in de financiële situatie. Ook worden de plannen gemaakt voor het najaar. De ontwikkelingen van de markt zien er positief uit, waarmee beleggen een goede optie lijkt. Daarnaast is het ook goed om na te denken over andere financiële mogelijkheden zoals bijvoorbeeld schenken.
De economie zal fors blijven groeien met de wereldwijde materiaal- en personeelstekorten als punt van aandacht. Op aandelengebied liggen nog steeds de meeste kansen op het gebied van Europese aandelen.
In opkomende markten spelen zorgen over de deltavariant. Verder verwachten we– na het forse herstel in 2020 – in de tweede jaarhelft een groeivertraging van de Chinese economie, als gevolg van het afbouwen van steunmaatregelen, verminderen van kredietverlening en westerse consumenten die hun uitgaven verschuiven van producten naar diensten.