De reis van bunq: maak geld beheren gemákkelijk

24 mei 2022 Banken.nl 3 min. leestijd

"Bunq zet zich in voor een groene, inclusieve en diverse toekomst. Het ging áltijd al om het bieden van een duurzaam alternatief. We streven ernaar om de wereld groener dan ooit te maken. Onze betrokkenheid ligt bij onze gebruikers en in het gemakkelijk maken voor hen om bij te dragen aan een groenere wereld, op de manier die zij willen."

Aan het woord is Jan Middendorp, Head Corporate Development & Strategy. Middendorp , sinds november 2021 actief in zijn rol bij bunq, bekleedde eerder functies bij o.a. Rothschild en hij was lid van de Tweede Kamer.

Wereldprimeur na wereldprimeur

Op dag 2 van het Hypotheken Event van Outvie neemt bunq, samen met BNP Paribas Cardif België en Nederland en neobank N26, deel aan het panel ‘De stap voorwaarts in financiële dienstverlening.’ Middendorp vertelt daar het volgende over: "Het doel van bunq was om de traditionele banksector te veranderen en de bank van de vrijheid te creëren. Sindsdien veroveren we de wereld van het bankieren en bouwen we aan een product dat wereldprimeur na wereldprimeur breekt."

"Bunq is op een reis om het leven gemakkelijk te maken, te beginnen bij de manier waarop we geld beheren. Onze bank heeft als doel om los te breken van het traditionele bankieren en om een nieuwe manier te ontdekken om gebruikers geld te laten floreren."

"Dit event is waardevol en geschikt voor iedereen die meer wil weten over een eerlijke en duurzame financiële sector", vervolgt Middendorp. "Mensen die niet deelnemen zullen inzichten missen in de innovatie van het bankwezen en de financiële sector in het algemeen. Ze missen inspiratie om samen te werken aan een betere toekomst. Voor mij is dit evenement geslaagd als mensen zich geïnspireerd en gemotiveerd om verandering in de wereld te brengen, samen te werken aan een betere, makkelijkere en groenere toekomst voor iedereen."

Vrijheid en onafhankelijkheid als groot goed

Middendorp: "Onze bank werd in 2012 opgericht door serieondernemer Ali Niknam (1981). Hij wilde de traditionele banksector radicaal veranderen en was tot 2021 de enige investeerder van bunq en financierde het bedrijf met eigen geld. Dit gaf bunq de vrijheid en onafhankelijkheid om een bank op te bouwen die geworteld is in de wensen en behoeften van zijn gebruikers. In april 2021 overschreden de deposito’s voor het eerst de grens van 1 miljard euro, nadat ze in 2019 waren verdubbeld en in 2020 opnieuw waren verdubbeld."

"In juli 2021 kondigde bunq de grootste serie A-ronde aan die ooit door een Europese fintech is binnengehaald. bunq haalde €193 miljoen op in een deal met het Britse PE firm Pollen Street Capital, waardoor bunq werd gewaardeerd op ongeveer €1,6 miljard. Tegelijkertijd meldde bunq zijn eerste winstgevende maand ooit. Het opgehaalde kapitaal werd gebruikt om verder uit te breiden in Europa en wordt nog altijd gebruikt om fusies en overnames te blijven integreren als onderdeel van de groeistrategie van de onderneming, waardoor zowel organische als anorganische groei gestimuleerd wordt."

Eerste bankvergunning sinds 40 jaar

"Ik ben trots op dát waar bunq voor staat. Zo ontvingen we een bankvergunning in 2014. Het was de eerste bankvergunning die werd afgegeven door De Nederlandsche Bank in bijna 40 jaar, en daagt sinds dag één uit wat bankieren is en kan zijn. En daar hoort het thema duurzaamheid én dit event vanuit Outvie uiteraard méér dan bij", besluit Middendorp.