In de huidige woningmarkt lijkt het, in het bijzonder voor starters, steeds moeilijker om een woning te vinden, evenals een passende hypotheek. De juiste voorbereiding kan echter het verschil maken. In dit artikel wordt door Hypotheek24.nl ingegaan op alles wat starters nodig hebben voor het vinden van de voor hen beste startershypotheek.
Hoe lang de rente vastzetten?
De beslissing om de rente wel of niet vast te zetten, en voor hoe lang, is misschien wel een van de moeilijkste beslissingen bij het financieren van een woning. Zo kunnen mensen kiezen voor een rentevaste periode of variabele rente. Door de hypotheekrente vast te stellen, is men verzekerd van stabiele maandlasten gedurende een afgesproken periode. Met een variabele rente is men niet beschermd tegen rentestijgingen, wel geprofiteerd worden van eventuele toekomstige rentedalingen.
Het kiezen voor een bepaalde hypotheekvorm is echter geen beslissing die men van de ene op de andere dag maakt. Doorgaans leven er bij starters diverse, belangrijke vragen, waar eerst een antwoord op gewenst is.
'Kan ik een eventuele tariefsverhoging volhouden, en wil ik dat?' Aan het einde van de rentevaste periode kan de rente een stuk hoger zijn geworden. Aan de starter is het om te bepalen of deze de stijging van de lasten aankan. 'Hoe lang verwacht ik in mijn eerste huis te wonen?' Misschien lost men de hypotheek binnen vijf jaar af en wordt de rente niet meegenomen naar de volgende woning. Dan is het zonde om voor een langere rentevaste periode een hogere rente te betalen.
'Ga ik het maximale bedrag lenen?' Wil men zoveel mogelijk lenen op basis van het eigen inkomen? Dan is het raadzaam om rekening te houden met de door de Autoriteit Financiële Markten vastgestelde beleidsrente. Dit is de rente die kredietverstrekkers moeten gebruiken om de maximale leencapaciteit te berekenen. Een hypotheekadviseur kan hierbij helpen. 'Betaal ik veel extra af?' Kiest men voor een rentevaste periode en lost men de hypotheek in tien jaar af (met bijvoorbeeld schenkingen of een bonus)? Dan heeft het geen zin om de rente voor twintig jaar vast te leggen.
Moeite met het krijgen van een passende hypotheek
Voor wie moeite heeft om de totale financiering van de woning rond te krijgen, zijn er doorgaans twee opties:
'Recht op een starterslening?' Een starterslening kan net dat tikkeltje extra bieden om toch de eerste woning te kunnen kopen. De lening overbrugt het verschil tussen de maximale marktwaarde van de woning en het bedrag van de maximale eerste hypotheek. Goed om te weten: niet elke gemeente biedt een starterslening aan.
'Donatie krijgen?' Hebben de ouders of grootouders nog wat spaargeld liggen? Een schenking eigen woning is momenteel maximaal € 106.671 belastingvrij, wanneer men voldoet aan de voorwaarden van de Belastingdienst. Omdat men sinds 2018 pas 100% van de vastgoedwaarde kan financieren, kan het eigen vermogen cruciaal zijn.