Het wordt een spannend weekend voor eenieder die bij ING betrokken is. De vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie hebben het bestuur van de bank een ultimatum gestuurd. De bonden eisen dat ING de koopkracht voor zijn 14.000 medewerkers “minimaal overeind” houdt door de inflatie te compenseren.
Het bestuur krijgt tot aanstaande maandag 12:00 uur de tijd om te reageren. Blijft men vasthouden aan het huidige loonbod van 3% vanaf oktober 2023, dan legt het personeel de dinsdag daarop volgend het werk neer. Het zou volgens de vakbonden de eerste werkonderbreking in de geschiedenis van de bank betekenen.
De twee partijen bakkeleien al maanden over het loonbod. Medewerkers van ING eisen dat hun lonen de inflatie volgen, terwijl de bank niet verder wil gaan dan 3% vanaf oktober 2023 en 4% in 2024.
Om die impasse te onderbreken hebben de vakbonden het bestuur dus een ultimatum gestuurd. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, dan volgt er aankomende dinsdag een werkonderbreking van twee uur, waarin de medewerkers een workshop ‘Staken voor beginners’ kunnen volgen.
Eerlijk belonen
“ING heeft over 2022 een prima resultaat geboekt”, start De Unie-bestuurder Inge de Vries haar uitleg. “De brutowinst steeg met €600 miljoen ten opzichte van 2021. Het bedrijf heeft ook positieve verwachtingen voor 2023 afgegeven.”
“Maar een eerlijke loonsverhoging zit er voor de medewerkers van ING niet in. De koopkracht van de werknemers is met meer dan 15% gedaald sinds hun laatste salarisverhoging in 2019. ING kan er voor kiezen om de medewerkers eerlijk te belonen, maar kiest voor beloning van de aandeelhouders.”
Reactie ING
ING bevestigt dat men het heeft ultimatum ontvangen. De bank laat daarnaast weten dat het een gesprek met de vakbonden heeft aangevraagd om tot een passende reactie te kunnen komen.
"We begrijpen dat in de huidige economische context de koopkracht voor veel collega’s is gedaald. Hier zullen we in onze reactie ook zeker aandacht aan besteden; ook nemen we de signalen van werkdruk en waardering zeer serieus", aldus ING.