Ook Credit Suisse op rand van afgrond

16 maart 2023 Banken.nl 3 min. leestijd

De financiële sector is nog niet eens bekomen van het omvallen van de Silicon Valley Bank, of de volgende crisis heeft zich alweer aangediend. Credit Suisse heeft binnen één dag een kwart van zijn beurswaarde verloren. Beleggers zouden zelfs vrezen dat de Zwitserse bank de volgende is die omvalt, tenzij de overheid van het Alpenland ingrijpt.

Het lijkt er op dat de problemen bij Credit Suisse losstaan van de huidige situatie bij de Silicon Valley Bank. De Zwitserse bank wordt niet alleen geplaagd door schandalen, maar staat ook al langere tijd onder druk omdat klanten geld van hun rekeningen halen vanwege zorgen over de toekomst van de bank.

Alsof dat niet genoeg was, werd bij de publicatie van het jaarverslag bekendgemaakt dat er onregelmatigheden in de boekhouding aan het licht zijn gekomen. De interne controles op de financiële verslaglegging zouden niet grondig genoeg zijn geweest.

Het Financieele Dagblad schrijft dat het jaarverslag al uitgesteld was, op last van de Securities and Exchange Commission. De Amerikaanse toezichthouder had vraagtekens geplaatst bij de technische kasstromenoverzichten in de jaren 2019 en 2020.

Saudische geldkraan dichtgedraaid

Waar de Zwitserse bank in het verleden voor extra kapitaal aanklopte bij de Saoedische Nationale Bank, lijkt die geldkraan inmiddels dichtgedraaid. De Saudi National Bank stapte een jaar geleden in bij Credit Suisse en heeft inmiddels een belang van 9,9% ingenomen.

De Saudi’s zijn nu echter geenszins van plan om opnieuw een kapitaalinjectie toe te dienen, onder meer omdat men bij een groter belang te maken krijgt met een veelvoud aan extra wet- en regelgeving.

Credit Suisse leed vorig jaar een nettoverlies van €7,3 miljard, waardoor men inmiddels al is begonnen aan een reorganisatie. Hierbij wil Credit Suisse onder meer zijn zakenbanktak afscheiden en meer focus leggen op zijn belangrijkste vermogensbeheeractiviteiten. Of de bank in staat zal zijn het saneringsplan volledig uit te voeren, is vanwege de huidige perikelen echter nog maar de vraag.

Beurzen in het rood

De problemen rondom de Zwitserse bank zijn ook in Nederland niet onopgemerkt gebleven. Beleggers vrezen dat de problemen bij Credit Suisse overslaan naar andere banken en verzekeraars. Vanwege de koersverliezen in de financiële sector ging de AEX-index gister hard onderuit: zo daalden de koersen van Aegon, NN, INGABN AMRO en a.s.r. tussen de 5 en 8 procent.

Inmiddels zou de Europese Centrale Bank banken in de eurozone hebben gevraagd naar hun financiële blootstelling aan Credit Suisse. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een woordvoerder van de ECB wilde echter niet ingaan op verdere vragen van de Amerikaanse zakenkrant.

50 miljard

Inmiddels is duidelijk geworden dat de centrale bank van Zwitserland ingrijpt: Credit Suisse kan maximaal 50 miljard Zwitserse frank lenen, wat neer komt op ruim €50 miljard. Beleggers reageren positief op de ingreep van de centrale bank. Het aandeel van Credit Suisse is vanochtend met 40% gestegen.