Jongvolwassenen ondervinden obstakels bij waarmaken ondernemersdromen

12 juli 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Niet alle dromen zijn bedrog, wel wordt een groot deel daarvan niet waargemaakt. Uit onderzoek van SNS onder ruim 1.100 jongvolwassenen (18-35 jaar) blijkt namelijk dat driekwart van hen droomt over het ondernemerschap, maar kennis mist (35%), niet weet waar ze moeten beginnen (30%) óf zich ontmoedigd voelt door de maatschappij – onder meer van banken wordt meer hulp verwacht.

Een kwalijke ontwikkeling. SNS waarschuwt ervoor dat deze ontmoedigende jongvolwassenen hierdoor minder snel een onderneming starten, “terwijl we hen juist heel hard nodig hebben om de maatschappij draaiende te houden”.

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongvolwassenen geremd worden in hun ondernemende ambities door meerdere obstakels. Zo vindt 7 op de 10 het spannender om te gaan ondernemen door de gestegen vaste lasten (waaronder de woonlasten).

Ook hebben veel jongvolwassenen het idee dat zij nog niet voldoende kennis hebben (35%) of te weinig  eigen geld (38%). Vooral mbo-opgeleiden ervaren deze obstakels. Bovendien vindt ruim de helft van de  mbo-opgeleiden dat Nederland niet goed is ingericht voor jonge ondernemers. “Zij voelen zich zelfs ontmoedigd”, aldus SNS.  

Aan de slag

“Wij zijn geschrokken van deze cijfers”, geeft Charlotte Bosch (expert ondernemen bij SNS) aan. “Hiermee moeten we als bank en maatschappij aan de slag. Geïnspireerd raken en geïnformeerd worden is heel belangrijk om een eerste stap te zetten.”

Bosch benadrukt dat startende ondernemers welkom zijn bij SNS. “Wij willen de obstakels die hun ondernemersdromen in de weg staan wegnemen.” De expert ondernemer wijst daarbij naar de samenwerking van de bank met WorldSkills Netherlands. Doel van het partnership is om vakmensen die groeikansen willen stimuleren door vakmanschap én beroepstrots te erkennen.

Meer hulp

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat veel ondernemende jongvolwassenen hulp willen van hun bank. Opvallend genoeg voelt lang niet iedereen zich door hen gesteund; 23% zou zich zelfs (door de bank) gedemotiveerd voelen om te gaan ondernemen. 61% denkt dat de bank hen als kleine onderneming niet ziet staan, onder mbo-opgeleiden is dit maar liefst 67%.

“We merken dit ook in onze gesprekken met jongvolwassenen” vervolgt Bosch. “Bij SNS kijken we juist verder dan het financiële plaatje. Duurzaam en sociaal ondernemen, iets bijdragen aan de  maatschappij en vakmanschap laten groeien, dat ondersteunen wij. Daar passen we ons beleid en onze  bedrijfsvoering op aan.”