Goed nieuws voor spaarders: de rente op spaargeld is duidelijk aan het stijgen. De meest lucratieve optie is een deposito bij een buitenlandse spaarbank. Wat is belangrijk om te weten voor wie dat overweegt?
Sinds de Europese Centrale Bank vorig jaar begon met het verhogen van de Europese rentes zitten de spaarrentes in de lift. Dit geldt voor rente op spaarrekeningen, maar nog veel sterker voor depositorentes. Daarbij valt op dat banken in andere Europese landen een veel hogere rente geven voor spaargeld dan de Nederlandse banken.
De ECB is in de zomer van 2022 gestart met renteverhogingen met als doel het beteugelen van de inflatie in Europa. De gedachte is dat een hogere rente ervoor zorgt dat er minder geleend wordt en meer gespaard. Dat moet leiden tot minder uitgaven, minder vraag naar goederen en diensten en daarmee een afvlakking van de prijsstijgingen.
Rendement op spaargeld
De hogere rente is goed nieuws voor spaarders. Zij kregen jarenlang nauwelijks rente op hun spaargeld. Nu de banken het hogere renteniveau stukje bij beetje doorgeven aan hun klanten krijgen consumenten tenminste weer enig rendement.
De hoogte van dat rendement verschilt echter sterk per bank. De Nederlandse grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank houden de spaarrente vooralsnog beperkt: per 1 juni 2023 is het niveau van 1% aangetikt. Spaarders die bereid zijn hun geld bij een bank in het buitenland neer te zetten kunnen een veel hogere spaarrente krijgen. Op een spaarrekening zonder voorwaarden kun je als Nederlandse spaarder momenteel tot 2,70% rente krijgen.
Een deposito is tegenwoordig nog veel lucratiever dan een vrij opvraagbare spaarrekening. Deze spaarvorm (ook wel termijndeposito genoemd) houdt in dat men een bedrag voor een langere periode vastzet. Dit kan voor allerlei termijnen, van enkele maanden tot vele jaren. Wie spaargeld voor 1 jaar vastzet kan op dit moment tot wel 4% rente krijgen: bij een bank in Letland, Estland, Italië of Portugal.
Sparen in het buitenland
Het is duidelijk dat bij banken in het buitenland veel hogere rentes te halen zijn dan in ons eigen land. De spaarder die overweegt om geld over te brengen naar een ander land moet zich wel enkele zaken realiseren.
Het onderbrengen van spaargeld in andere Europese landen kan op twee manieren: direct bij de bank omdat deze zich actief richt op de Nederlandse consument (bijvoorbeeld Bigbank uit Estland), of via een internationaal spaarplatform. Het platform Raisin verzorgt spaarrekeningen en deposito’s van banken uit allerlei landen, van Zweden (Nordax Bank) tot Italië (Banca Progetto) en van Letland (Rietumu Bank) tot Frankrijk (Renault Bank). De communicatie loopt volledig via het platform in de Nederlandse taal.
De spaarrekeningen en deposito’s bij banken in het buitenland vallen niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Voor alle EU-lidstaten geldt de verplichting om een spaargarantie van dezelfde orde te hanteren: €100.000 per persoon, per bank. Voor de uitkering daarvan bij een bankfaillissement is de spaarder echter afhankelijk van de uitvoering van die garantie in het betreffende land.
Daarnaast kan er in sommige landen bronbelasting geheven worden over de uit te betalen rentebedragen. Het is belangrijk om vooraf te weten in hoeverre dit aan de orde is, of deze bronbelasting voorkomen of verminderd kan worden, en of deze verrekend kan worden met de Nederlandse inkomstenbelasting.
Kortom: sparen in het buitenland – op een spaarrekening of deposito – is duidelijk lucratiever dan in Nederland. Het is eenvoudig te regelen, de spaarder moet zich wel bewust zijn van de garantie- en belastingaspecten.