Ruim een kwart van de Nederlandse woningen is blootgesteld aan klimaatrisico’s bij een wereldwijde temperatuurstijging van twee graden of meer in 2050. De gevolgen van extreme weersomstandigheden vormen daarbij het grootste gevaar.
Zoveel blijkt uit een zogeheten ‘klimaatstresstest’ van vermogensbeheerder en hypotheekverstrekker Dynamic Credit, onderdeel van BNP Paribas Asset Management. Het onderzoek meet de impact voor elke woning in portefeuilles die het bedrijf beheert aan de hand van de klimaatrisico’s beschreven in de Klimaateffectatlas en zet de resultaten af tegen de gehele Nederlandse huizenvoorraad.
De klimaatrisico’s die worden onderzocht zijn overstromingen, extreem weer, en de indirecte gevolgen van droogte zoals natuurbranden, bodemdaling en funderingsschade. De analyse laat zien dat de gevolgen van extreem weer met een blootstelling van bijna 12% het grootste risico vormen. Het risico op overstromingen als gevolg van dijkdoorbraken heeft in potentie een impact van 7% op de woningen in de portefeuille.
Het aantal woningen dat is blootgesteld aan het risico op bosbranden is met nog geen 1 % relatief het laagst, terwijl zowel bodemdaling als aantasting van de fundering als gevolg van droogte voor ongeveer 6% van de woningen een reëel risico vormt.
Impact en kosten variëren sterk
De analyse geeft weliswaar een beeld van het aantal woningen dat is blootgesteld aan klimaatrisico’s, maar daarbij wordt aangetekend dat de kosten en impact van de verschillende risico’s sterk variëren. Het aantal woningen dat potentieel in waarde vermindert als gevolg van bodemdaling is lager dan bij extreem weer, maar de financiële gevolgen kunnen aanzienlijk zijn als de huiseigenaren niet tijdig investeren in het versterken van de fundering.
In een reactie op de analyse geeft Jan Lodewijk Roebroek, BNP Paribas Asset Management Nederland CEO, aan dat de ECB op 8 juli 2022 de eerste klimaatstresstest uitvoerde onder 104 Europese Banken. “De analyse van Dynamic Credit sluit aan op roep van de ECB om meer onderzoeksdata en is een belangrijke eerste exercitie om te onderzoeken hoe klimaatrisico’s op balansen gewaardeerd kunnen worden.”
De CEO van Dynamic Credit, Tonko Gast, noemt het rapport een belangrijke stap in de manier waarop de financiële sector klimaatrisico’s begrijpt en beheert. “Ons rapport is een primeur”, zegt hij. “Door geavanceerde data-analyse te combineren met ons begrip van de Nederlandse woningmarkt, bieden we institutionele beleggers inzicht in de mate waarin hun hypotheekportefeuilles zijn blootgesteld aan klimaatrisico’s.”
“Dit inzicht is niet een eindstation, maar juist de basis om een debat te starten in de markt over de toekomst van wonen in Nederland”, sluit Gast af.