Barclays-CEO ontvangt levenslang beroepsverbod en boete vanwege Epstein-misleiding

20 oktober 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Jes Staley heeft een permanent beroepsverbod voor de Britse financiële sector ontvangen en moet daarbovenop een boete van zo’n €2,1 miljoen betalen. De voormalig Barclays-CEO ontvangt de dubbele straf omdat hij het bestuur van de Britse bank en de financieel toezichthouder zou hebben misleid over zijn relatie met Jeffrey Epstein.

Epstein – een voormalig Amerikaans investeerder – werd verdacht van talloze zedendelicten. Alvorens hij vervolgd kon worden, pleegde hij in 2019 onder verdachte omstandigheden zelfmoord in zijn cel.

Daarmee is de kous echter nog lang niet. Afgelopen jaar namelijk betaalden Deutsche Bank en JPMorgan Chase een schadevergoeding aan Epstein-slachtoffers. De vrouwen stelden dat de banken de wandaden van Epstein faciliteerden.

Staley-Epstein

Staley was van 2015 tot 2021 bestuursvoorzitter van Barclays. Toen de al eerder veroordeelde Epstein in 2019 opnieuw gearresteerd werd (Epstein werd in 2008 al eens veroordeeld voor anderhalf jaar cel vanwege seks met een minderjarige) ontstonden ook vragen over de positie van de Barclays-CEO.

Staley werkte in het verleden namelijk jarenlang bij JPMorgan – de huisbank van Epstein – en was daar verantwoordelijk voor de relatie met Epstein. Toen de Britse toezichthouder Barclays om opheldering vroeg, ontkende Staley niet alleen een nauwe band met Epstein te hebben. Hij zou ook al ruim voor zijn overstap naar de Britse bank alle banden met de zedendelinquent verbroken hebben.

Beide blijken nu echter gelogen. Sterker nog, Staley zou in privémails Epstein zelfs als een zijn beste vrienden te hebben genoemd. Nadat de Financial Conduct Authority kenbaar maakte een onderzoek te starten, stapte Staley op.

Therese Chambers (Joint Executive Director of Enforcement & Market Oversight bij het FCA) kan zich vinden in de uitspraak. Zo stelt ze onder meer dat een CEO een voorbeeld moet zijn voor het personeel van een bedrijf. Een permanent beroepsverbod zou dan ook op zijn plaats zijn, omdat de toezichthouder “er niet op kan vertrouwen dat hij integer handelt”.

Staley zelf laat weten teleurgesteld te zijn in de uitspraak van de FCA. Overigens gaan de maatregelen nog niet in, omdat hij bezwaar heeft aangetekend.