ASN Bank lanceert wederom Duurzame Kieswijzer

26 oktober 2023 Banken.nl 2 min. leestijd

Over iets minder dan een maand is het zo ver: de Tweede Kamerverkiezingen. Om stemgerechtigden te helpen bij hun (duurzame) politieke keuze, heeft ASN Bank opnieuw zijn Duurzame Kieswijzer gelanceerd.

De kieswijzer bestaat uit zestien stellingen met betrekking tot duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan ‘In de prijs van producten moeten alle kosten zijn meegenomen, ook die van klimaat- en milieuschade en leefbaar loon’ of ‘Nederland moet nieuwe kerncentrales bouwen’.

In totaal zijn de stellingen voorgelegd aan negen politieke partijen (die naar verwachting meer dan vijf zetels zullen behalen. Zes van hen (CDA, ChristenUnie, D66, Groenlinks-PvdA, Partij voor de Dieren en de VVD) reageerden, drie niet (BBB, Nieuw Sociaal Contract en PVV).

Hoewel elke partij een duurzamere wereld pretendeert na te streven, blijkt uit de Kieswijzer dat de partijen lang niet altijd dezelfde routes uitstippelen. Hoewel men behoorlijk eensgezind lijkt als het gaat om het goedkoper maken van het openbaar vervoer en de bouw van meer betaalbare kleine of collectieve woningen, lopen de standpunten over landbouw, natuurbehoud, kerncentrales en 'true pricing' juist sterk uiteen.

Flitspeiling

Los van de Duurzame Kieswijzer voerde ASN Bank zelf ook een onderzoek uit. Uit de flitspeiling onder 1.000 respondenten blijkt dat bij 4 op de 10 kiezers duurzaamheid een belangrijke rol speelt bij de keuze voor een politieke partij. Desondanks denkt slechts 1 op de 5 een goed beeld te hebben van de duurzaamheidsstandpunten van de partijen. De Duurzame Kieswijzer zou de rest van de stemmers daarbij moeten helpen.  

Daarnaast komt uit de flitspeiling naar voren dat voor bijna de helft van de kiezers stemmen een manier is om invloed te hebben op een duurzamere wereld. “De peiling laat zien dat ruim een kwart van de kiezers zich hiervoor verdiept in de duurzaamheidsstandpunten van een politieke partij”, legt Piet Sprengers (Hoofd Duurzaamheidsstrategie van ASN Bank) uit.

Kiezers informeren zichzelf via partijwebsites of de verkiezingsprogramma’s. Maar niet iedereen neemt daar volgens Sprengers evenveel tijd voor. “Daarom hebben wij het voorwerk gedaan. Met de Duurzame Kieswijzer maken we het makkelijker om weloverwogen groen te stemmen.”

De Duurzame Kieswijzer kan je hier vinden.