BNP Paribas wijst naar staal als ‘onmisbare grijze schakel in groene keten’

25 februari 2025 Banken.nl

De verbetering van energie-efficiëntie in de industriële productie is de afgelopen twee jaar vertraagd ondanks de COP28-doelstellingen. De staalsector kampt met uitdagingen vanwege de hoge kosten van apparatuur en renovatie. Ook bestaat er concurrentiedruk van bedrijven die niet aan dezelfde regelgeving zijn onderworpen, doordat zij in verschillende regio’s gevestigd zijn.

Met staal als essentiële grondstof voor de energietransitie is het volgens BNP Paribas echter noodzakelijk dat de sector energiezuiniger gaat produceren.

De bank legt in een opiniestuk uit dat een efficiënter gebruik van energie zich op drie aspecten richt. De elektrificatie van processen die nu nog afhankelijk zijn van de verbranding van fossiele brandstoffen, de introductie van nieuwe technologieën en consumenten bewegen om hun energieverbruik te verminderen.

Energie-efficiëntie is nodig voor de stabiliteit van de energievoorziening en het verlagen van de CO2-uitstoot. Bovendien vermindert het de vraag naar olie en gas en vormt het daarmee de kern van de scenario's van het IEA voor het bereiken van koolstofneutraliteit

BNP Paribas benadrukt dat de inzet op slimmer energiegebruik van vitaal belang is voor geïndustrialiseerde landen, de grootste energieverbruikers, transport en industrie als de belangrijkste bronnen van inefficiëntie. Ondanks de doelstellingen die op COP28 zijn aangekondigd, zijn de verbeteringen van energie-efficiëntie in de afgelopen twee jaar vertraagd.

Staalsector

De grootste uitdaging voor de industriële sector, en specifiek de staalindustrie zit volgens BNP Paribas in de beperkte ruimte die er nog is om grote energiewinst te realiseren. De bank wijst erop dat staalproducenten al decennialang investeren in het verbeteren van energie-efficiëntie om kosten te verlagen en de impact op het milieu te verminderen – een win-win situatie voor de industrie.

De inspanningen hebben sinds 1960 geleid tot een daling van de energie-intensiteit in staalproductie van 60%. Toch blijft energie na grondstoffen de grootste kostenpost in staalproductie, met aanzienlijke implicaties voor de uitstoot van broeikasgassen. Nu moderne hoogovens hun praktische energiegebruiksminimum naderen, moet de industrie nieuwe strategieën en innovaties realiseren om de CO2-uitstoot te verlagen.

Staalfabrieken, zoals het in Velsen-Noord gelegen TATA Steel, streven naar verdere verbeteringen. Bijvoorbeeld het optimaliseren van motorsystemen en warmteterugwinning. AI-gestuurde procescontroles en voorspeld onderhoud geven efficiëntiestrategieën een nieuwe richting. Waterstof en elektrificatie van staalproductie bieden op de lange termijn veelbelovende mogelijkheden, zij het met hoge kosten en infrastructurele uitdagingen.

Hergebruik van materialen zou ook een cruciale rol spelen, waarbij elektrische boogovens gevoed door schroot 58% minder energie verbruiken om een ton staal te produceren dan traditionele hoogovens. De beperkte beschikbaarheid van schroot zet een rem op de energiewinst die hiermee behaald kan worden.

Levensbelang

“Wereldwijde duurzaamheidsdoelstellingen, zoals die in het Akkoord van Parijs, dwingen staalproducenten om te investeren in de energie-efficiëntie van productieprocessen”, legt Rodrigo Lencina (industrie- en sectorexpert – staal- en metaaltransformatie bij BNP Paribas) uit.Het beprijzen van CO2-uitstoot – hoewel verschillend per land – is ook een drijfveer voor het verlagen van het gebruik van fossiele energie. Samenwerking tussen producenten, overheden, consumenten, leveranciers en academische instellingen, is essentieel om de vooruitgang te versnellen.”

“Blijven investeren in efficiënter gebruik van energie is van levensbelang voor de staalproductie, met een dubbele focus op concurrentievermogen en milieudoelstellingen”, vervolgt Lencina. “De weg naar koolstofarme productie vereist zowel verbeteringen als innovaties. Aangezien staal een belangrijke grondstof is voor zowel zonne- als windenergie is het verminderen van de fossiele voetafdruk van deze sector essentieel voor een duurzame toekomst.”

Om energie-efficiëntie te verbeteren concludeert BNP Paribas dat er investeringen nodig zijn die samenwerking tussen overheden en banken vereisen. “Een eenvoudige en stabiele wettelijke en financiële infrastructuur is nodig om dit cruciale aspect van de energietransitie te ondersteunen.”

Meer over BNP Paribas
Profielpagina
BNP Paribas is een partner van Banken.nl