ING wil per 2040 volledig stoppen met het financieren van de olie- en gaswinning. Dat kondigde topman Steven van Rijswijk aan tegenover persbureau Reuters.
De ING-CEO was één van de 82.000 aanwezigen op de klimaattop in Dubai eerder deze maand. Het akkoord dat daar werd gesloten zou leidend zijn voor de koers van de bank die het de komende jaren vaart.
“De wereld wil een kant opgaan waarbij ze zich aan het klimaatakkoord houden”, legt Van Rijswijk uit. “Dat is goed voor de hele samenleving, en uiteindelijk goed voor de economie en ook goed voor ING.”
Al met al betekent de verscherping van de klimaatstrategie een verdubbeling van de oude doelstelling. Eerder wilde de bank zijn belangen in de fossiele industrie per 2040 halveren. Tussendoor moeten de financieringen met 35% zijn afgebouwd (eerder was dat 16%).
Waar de geldkraan naar de fossiele industrie de komende jaren steeds verder wordt afgesloten, wordt die naar de hernieuwbare energie juist steeds verder opengedraaid. Vorig jaar stak ING €2,5 miljard in duurzame energieprojecten, in 2025 moet dat €7,5 miljard zijn.
Van Rijswijk legt uit dat de internationale afspraken om fossiele brandstoffen af te bouwen – en tegelijkertijd meer te investeren in duurzame energie – een economische werkelijkheid zijn geworden.
“Dat betekent dat fossiel steeds minder interessant en hernieuwbare energie steeds interessanter wordt. Uiteindelijk kunnen we daar ook het geld van onze spaarders veilig mee houden.”
De ING-topman doelt daarmee op het gevaar van zogenoemde ‘stranded assets’, oftewel bezit dat zijn waarde verliest omdat de vraag ernaar (deels) wegvalt. Bedrijven die niet op tijd uit de fossiele industrie stappen, dreigen in dat geval hun financieringen te moeten afschrijven.
Overigens betekent de verscherping van zijn klimaatstrategie niet dat ING de komende jaren helemaal niet meer investeert in olie- en gasbedrijven.
"We hebben tijd nodig om van een fossiele wereld naar een duurzame wereld te gaan", vervolgt Van Rijswijk. "Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen zoals zon, wind en batterijen, de kosten, en of we kunnen zorgen dat mensen voldoende energie krijgen."