Genderbalans in top van financiële sector versnelt langzaam maar zeker

08 maart 2024 Banken.nl 3 min. leestijd

“De helft van de wereldbevolking bestaat uit vrouwen, de helft van de Nederlandse bevolking bestaat uit vrouwen, de helft van de klanten van financiële dienstverleners bestaat uit vrouwen, de helft van de werknemers van de financiële dienstverleners bestaat uit vrouwen. Dus waarom bestaat de helft van de bestuurders in financiële dienstverlenende bedrijven dan niet uit vrouwen?”

Met die vraag in het achterhoofd presenteerden Deloitte en WIFS voor de tweede keer hun Accelerate 50/50 rapport. Het onderzoek richt zich niet alleen op de actuele status en vooruitgang van gender-gebalanceerd leiderschap in de top van de financiële sector, maar geeft ook advies hoe de man/vrouw balans zo snel mogelijk hersteld kan worden.

Het rapport toont aan dat de financiële sector wel degelijk langzaam maar zeker een versnelling doormaakt. Met name de verzekeringssector loopt hierin voorop. Al met al is er in het afgelopen jaar een toename van 7% te zien in het aantal vrouwelijke bestuursleden en commissarissen in de financiële sector.

Bron: Accelerate

Daarmee voldoen de Raden van Commissarissen in de sector aan het quotum dat eist dat een derde van de leden vrouwelijk moet zijn. Het aantal vrouwen in de Raden van Besturen eindigt op 30%, en voldoet daarmee net niet aan het quotum.

Overigens zien de onderzoekers niet alleen grote verschillen tussen de sectoren. Ook is volgens hen nog altijd een daling van de urgentie zichtbaar wanneer het wettelijke streefcijfers van 33% in zicht komt.

Bron: Accelerate

“Hoewel er in het afgelopen jaar vooruitgang is geboekt, toont het rapport duidelijk aan dat veel bedrijven en subsectoren binnen de financiële sector, zoals de financiële adviesmarkt, nog een lange weg te gaan hebben.”

Uitdagingen en actie blijven wat betreft de onderzoekers dan ook van belang. Zo adviseren ze om systematische barrières te doorbreken en zou er volgens hen behoefte bestaan om in de definitie van succes ook feminiene waarden op te nemen en te belonen.

Bron: Accelerate

Dergelijke acties zouden een cultuur ondersteunen waarin genderbalans niet alleen wordt nagestreefd, maar ook wordt “gevierd”. Wat dan weer essentieel zou zijn voor het aantrekken én behouden van de jongere generatie vrouwen in bedrijven.

Tot slot adviseren de onderzoekers dat ook het vertellen van een verhaal dat congruent is met de doelen en gedrag in alle onderdelen van de bedrijfsvoering, een belangrijke call to action is. Dit zou niet alleen cruciaal voor de interne cultuur zijn, maar ook voor hoe organisaties extern worden waargenomen.

“Er is een duidelijke versnelling zichtbaar in de route naar gendergebalanceerd leiderschap, maar het doel is nog lang niet behaald”, luidt de conclusie van Deloitte en WIFS.