Handelsbanken noteert halfjaarlijkse winst van €37,9 miljoen

22 juli 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

Handelsbanken Nederland heeft de financiële resultaten over het eerste halfjaar van 2024 bekendgemaakt. De cijfers laten een beeld zien van stijgende inkomsten, toenemende kosten en een daling van het operationele resultaat.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar stegen de inkomsten met 4% naar €94,2 miljoen. De stijging is voornamelijk toe te schrijven aan hogere rente-inkomsten en een toename van fee- en commissie-inkomsten.

De kosten namen tegelijkertijd echter aanzienlijk toe, met 18% naar €50,6 miljoen. Deze stijging is vooral te wijten aan hogere personeelskosten en investeringen in IT-ontwikkeling om verdere groei te ondersteunen. Als gevolg hiervan daalde het operationele resultaat met 13% naar €37,9 miljoen. De kredietportefeuille liet een bescheiden groei zien van 2% naar €8,775 miljard.

Roland van Pooij, CEO van Handelsbanken Nederland, gaf toelichting op de resultaten: “Aan de inkomstenkant hebben we – zeker als we kijken naar de turbulentie en onzekerheden op de markt – een goed half jaar gedraaid."

Van Pooij merkt op dat de activiteiten op het gebied van particuliere woninghypotheken en professionele vastgoedfinancieringen in vergelijking met vorig jaar aantrokken. Hoewel de rentebaten slechts licht stegen, was dit in lijn met de renteontwikkeling.

Het totaal aan spaargelden en deposito’s bleef stabiel, met een flinke instroom van particulier spaargeld. Daarnaast zag van Pooij dat de inkomsten uit vermogensbeheer licht groeiden door een positief beursklimaat, terwijl de totale kosten stegen door hogere personeels- en IT-ontwikkelingskosten.

"Gezien onze solide positie kijk ik vol vertrouwen uit naar de tweede helft van dit jaar, waarin we verder willen groeien op het gebied van hypotheken, vastgoedfinancieringen, vermogensbeheer en sparen,” sluit Van Pooij af.