BLG Wonen: ‘Single starter heeft pas na elf jaar sparen kans op een koopwoning’

24 juli 2024 Banken.nl 3 min. leestijd

Een single koopstarter met een modaal inkomen moet maar liefst elf jaar sparen om een kans te maken op de woningmarkt. Stijger de huizenprijzen harder dan de lonen, dan duurt het zelfs nóg langer. Daarmee heeft deze groep starters het volgens BLG Wonen veel te moeilijk op de woningmarkt in verhouding tot tweeverdieners.

Frank Soede, directeur van BLG Wonen, roept het kabinet daarom op om de single koopstarter een extra duwtje in de rug te geven.

Onderzoek van de hypotheekverstrekker toont aan dat single starters de afgelopen drie jaar gemiddeld zo’n €43.000 aan eigen middelen inlegden bij de aankoop van een woning. Veelzeggend is dat deze groep maar liefst 70% meer eigen vermogen inbracht dan tweeverdieners.

Daarnaast zijn ook de regionale verschillen groot. De koploper is provincie Utrecht, waar een single koopstarter in 2024 €73.000 aan eigen middelen inbracht. Dat is maar liefst €50.000 meer dan in Groningen, Zeeland, Drenthe en Friesland. 

De cijfers tonen tevens aan dat het verschil tussen een- en tweeverdieners de afgelopen jaren behoorlijk is opgelopen. “Banken verstrekten lange tijd hypotheken op slechts één inkomen”, legt Soede uit.

Dat is halverwege de jaren negentig gewijzigd. “Van de stellen werkten inmiddels vaak beide partners, dus die aanpassing was logisch. Maar zo kregen tweeverdieners wel een voorsprong op de woningmarkt, omdat ze hogere hypotheken konden financieren.”

De cijfers van het onderzoek ondersteunen dit: waar in 1981 slechts één op de drie woningkopers uit tweeverdieners bestond, was dit in 2021 bijna 80%.

Kansloos

Hoewel de woningmarkt momenteel gedomineerd wordt door tweeverdieners, zijn eenpersoonshuishoudens demografisch gezien sterk in opkomst. Tussen 1981 en 2022 is dat aantal verdrievoudigd. In 2021 was zelfs de helft van de Nederlanders die aangaf naar een koopwoning te willen verhuizen een eenverdiener.

Hoewel cijfers na 2022 nog niet beschikbaar zijn, weet BLG Wonen wel te melden dat eenpersoonshuishoudens in 2024 een gemiddelde aankoopprijs van €348.000 betaalden.

“Je moet €75.000 bruto per jaar verdienen om dit bedrag volledig hypothecair te kunnen financieren”, vertelt Soede. “Dat is voor veel eenpersoonshuishoudens niet haalbaar en voor single koopstarters al helemaal niet.”

Oproep

In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet staat dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. De betaalbaarheidsgrens voor 2024 is gesteld op € 390.000. Om een woning met deze vraagprijs te kunnen bemachtigen, moet een starter zonder eigen middelen dus zo’n €88.000 bruto per jaar verdienen.

Soede roept het kabinet dan ook op om deze betaalbaarheidsgrens te verlagen. “Kleiner bouwen kan de betaalbaarheid vergroten. Of bouw meer in regio’s waar de huizenprijs minder hard is gestegen. Ook kan de bouwprijs verlaagd worden door op grotere schaal prefab woningen – fabrieksbouw dus – neer te zetten.” 

Om hun kansen op een koopwoning te vergroten, raadt de directeur van BLG Wonen single starters aan ook buiten hun eigen regio naar woningen te zoeken.

“Ons onderzoek laat zien dat je buiten de Randstad tot wel €50.000 euro minder aan eigen middelen hoeft in te leggen, dus dat scheelt behoorlijk. Aandachtspunt blijft wel dat de treinverbindingen met de regio nog niet altijd optimaal zijn. Gelukkig maakt de mogelijkheid om bij veel bedrijven vanuit huis te werken veel goed”, aldus Soede.