MeDirect maakt beleggen laagdrempeliger met AI

26 juli 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

De opkomst van AI transformeert de wereld van vermogensbeheer. Deze technologische vooruitgang maakt het mogelijk om met analyses en beheerfuncties de toegankelijkheid van beleggen aanzienlijk te vergroten. Onlinebank MeDirect speelt hierop in door beheerd beleggen al mogelijk te maken bij een instapbedrag vanaf €100.

De jongere generaties staan onder druk door hoge studieschulden en een oververhitte huizenmarkt waar tot wel 20% boven de vraagprijs wordt geboden. Het opbouwen van eigen vermogen is daardoor belangrijker dan ooit. Beleggen biedt hiervoor een uitkomst, maar bijna een derde van de Nederlanders vindt beleggen te ingewikkeld, zo blijkt uit eerder onderzoek van MeDirect. Ook tijdsgebrek blijkt een veelvoorkomende drempel (14%).

“Normaal gesproken was je bij vermogensbeheerders pas welkom als je een flink kapitaal meenam”, legt Job Mantz (Country Manager bij MeDirect) uit. “Had je dat niet, dan waren de mogelijkheden beperkt. Dat was logisch gezien al het handwerk dat per specifieke klant verricht moest worden.”

De razendsnelle ontwikkeling van AI en geavanceerde modellen brengt hier verandering in. Door verhoogde automatisering dalen de kosten per klant en wordt het mogelijk om ook kleinere bedragen te beheren. Met het vermogensbeheerproduct MeManaged biedt MeDirect online vermogensbeheer vanaf een instapbedrag van €100 en een maandelijkse inleg van gelijke hoogte.

Werking AI in vermogensbeheer

Uit onderzoek van EY blijkt dat vooral millennials behoefte hebben aan vermogensbeheer via een digitaal platform met continu verbeterende functionaliteiten. AI speelt hierin een cruciale rol. Maar hoe gaat MeDirect hiermee te werk?

MeManaged maakt gebruik van AI om de prestaties van portefeuilles te monitoren en hierover te rapporteren, waardoor klanten voortdurend geïnformeerd zijn over de ontwikkelingen. Daarbij hanteert de bank het Value at Risk-model van vermogensbeheerder BlackRock.

Dit model analyseert welk deel van een portefeuille door marktschommelingen kan worden beïnvloed. Bij sterke veranderingen in aandelenkoersen verschuift het kapitaal naar obligaties, terwijl in een rustige markt juist meer in aandelen wordt belegd.

Lagere drempel

Mantz benadrukt het potentieel van AI en geavanceerde Machine Learning-modellen om vermogensbeheer te democratiseren: “Nu leven we in een compleet andere tijd, waarin technologie van grote toegevoegde waarde is en de drempel naar vermogensbeheer enorm verlaagt. Wat ons betreft is dat meer dan nodig, want goede vermogensopbouw is voor iedereen essentieel.”