Japans energiebedrijf gaat bitcoin minen met restenergie

18 september 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

TEPCO is via haar dochteronderneming begonnen met het minen van bitcoin met behulp van overtollige hernieuwbare energie.

Het grootste energiebedrijf van Japan richtte in 2022 Agile Energy op met het doel om te onderzoeken hoe ‘overtollige energie’ gebruikt kon worden om bitcoin te minen. Daartoe bouwde de dochteronderneming meerdere mininglocaties in de buurt van zijn zonneparken.

Daarmee lijkt TEPCO een interessante oplossing te hebben gevonden om het stroomnet efficiënter gebruiken. Met name zonnepanelen leveren overdag namelijk meer stroom op dan nodig is, waardoor de productie soms beperkt moet worden om het elektriciteitsnetwerk niet over te belasten. Nu wordt die anders overtollige energie gebruikt om bitcoin te minen.

“Producenten van groene energie moeten er bij hun bedrijfsvoering van uitgaan dat een deel van de energie die ze opwekken verspild wordt”, legt Agile Energy-President Kenji Tateiwa uit.

“In plaats van energieverspilling genereert het minen van bitcoin een nieuwe bron van inkomsten. Daarmee wordt het stroomnetwerk niet efficiënter gebruikt, de gehele markt van duurzame wordt daardoor veel aantrekkelijk, en dat is goed voor de energietransitie.”

KPMG

Een jaar geleden bracht KPMG al een rapport uit waarin de onderzoekers lovend waren over de ESG-voordelen van bitcoin.Zo legde de KPMG-onderzoekers uit dat bitcoin juist een positieve uitwerking zou kunnen hebben op de energietransitie omdat het de verduurzaming van het stroomnet zou stimuleren.

Bitcoinminers zouden niet alleen een gegarandeerde afzetmarkt vormen, de apparatuur kan ook eenvoudig teruggeschaald worden op momenten dat de stroomproductie tekortschiet. De onderzoekers stelden dan ook dat bitcoin het stroomnetwerk kan uitbalanceren, waardoor duurzame energiecentrales rendabeler worden en uitbreiding gestimuleerd wordt.