Voormalig Swedbank-CEO veroordeeld wegens witwaspraktijken

20 september 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

Birgitte Bonnesen, de voormalig CEO van Swedbank, is veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. Ze werd schuldig bevonden ten aanzien van de “grove fraude” in het witwasschandaal van Swedbank Estonia.

De zaak dateert van begin 2019, toen de Zweedse televisiezender SVT verdachte en risicovolle transacties onthulde tussen Danske Bank en zijn Zweedse branchegenoot.

Het onderzoek zou aantonen dat Danske van 2007 tot en met 2014 miljarden euro’s aan dubieuze geldstromen had verwerkt. Het zou onder meer om crimineel geld uit Rusland gaan dat via de dochteronderneming van Swedbank in Estland werd witgewassen.

Bonnesen, die de Zweedse bank van 2016 tot 2019 leidde, werd ervan beschuldigd via onder meer interviews misleidende informatie te hebben gegeven aan aandeelhouders en het publiek – opzettelijk of door nalatigheid – over de maatregelen van de bank om vermoedens van witwassen in Estland te voorkomen, op te sporen en te melden.  

De misleidende uitspraken hadden volgens de aanklagers invloed op de financiële positie van de bank, waardoor onder meer beleggers schade hebben geleden.

Hoewel de voormalig CEO vorig jaar nog werd vrijgesproken, is ze in hoger beroep dus alsnog schuldig bevonden: Bonnesen moet vijftien maanden de cel in.

Of het ook daadwerkelijk zo ver komt moet nog blijken. Bonnesen heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.