UniCredit verwerft aandeel in Commerzbank

17 september 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

UniCredit heeft een belang van ongeveer 9% verworven in Commerzbank. De Italiaanse bank zet hiermee een belangrijke volgende stap in zijn groeistrategie, terwijl de Duitse overheid langzaam maar zeker haar belang in Commerzbank verder terugbrengt.

De helft van de aandelen is van de Duitse staat overgenomen via een versnelde boekprocedure, de andere helft werd door UniCredit op de markt verkregen.

Mocht UniCredit op termijn zijn aandeel in de bank willen uitbreiden, zal het daarbij afhankelijk zijn van striktere financiƫle eisen die gaan gelden bij een aandeel van 10% of meer. Om flexibel te blijven, zal de bank wel alvast toestemming hiervoor aanvragen bij de toezichthouder.

Ondanks de overname zal deze transactie slechts een beperkte impact hebben op de kapitaalpositie (CET1-ratio) van UniCredit, met een daling van ongeveer 15 basispunten.

Ook blijft het huidige beleid voor dividenduitkeringen ongewijzigd. De bank stelt gefocust te blijven op de uitvoering van zijn strategie om duurzame groei en waarde voor haar aandeelhouders te realiseren.