Leaders in Finance Compliance Event 2024: 'Compliance is no longer a backroom job'

30 september 2024 Banken.nl 4 min. leestijd

Binnen organisaties in de financiële sector neemt compliance een steeds prominentere plaats in. Door de snelle evolutie op het gebied van AI, gebruik van data, blockchain en andere technologische ontwikkelingen is ook de rol van compliance officers continu in beweging.

Deze voortdurend ontwikkelende rol van compliance werd onder meer besproken tijdens het eerste Compliance Event dat op 19 september werd georganiseerd door Leaders in Finance. Compliance officers en andere professionals van meer dan vijftig verschillende publieke en privte organisaties konden op het event nieuwe inzichten opdoen en met elkaar van gedachten wisselen.

Evolution with the pace of revolution

Moderator Michelle Fisser verwelkomde het publiek in de sfeervolle Cecilia Kapel waar ze meteen duidelijk maakte dat compliance “totaal veranderd” is in de afgelopen twintig jaar. Iets wat tijdens de keynote van Rein Graat (Group Chief Compliance Officer bij ING Group) nog eens door hem werd benadrukt: “Evolution with the pace of revolution”.

Graat vertelde op geanimeerde wijze en in keurig ‘Oxford English’ over zijn achtergrond bij ING en de veranderende rol van compliance bij de bank. Hij deed dit aan de hand van een aantal voetbalgerelateerde vergelijkingen en uitspraken waarvan enkele wellicht beklijven, zoals: “The CCO is the goalkeeper ánd the man at the boardroom table” en “For compliance you need balls and a brain”.

Hij wilde hiermee aangeven dat de compliance officer verschillende eigenschappen nodig heeft om het werk goed te doen en dat compliance echt belangrijk is geworden en zodoende geen ‘backroom job’ mag worden genoemd. Hij gaf in die context nog een paar waardevolle tips mee: “Wees trots op je baan” en “maak het veel meer ‘data-driven’”.

Het belang van data

Hierop aansluitend volgde onder leiding van Christiaan Visser (Partner bij Deloitte) een paneldiscussie met een aantal Chief Compliance Officers van onder meer InsingerGilissen, UniCredit en Rabobank. Tijdens deze discussie werd vooral het belang van data benadrukt en dat het juist interpreteren ervan nogal een uitdaging is.

Na de koffiepauze was het de beurt aan het fintechpanel, waarvan de deelnemers ieder vanuit hun eigen optiek hun visie en ervaringen deelden. Ook hier werd geconstateerd dat compliance steeds meer in organisaties is geïntegreerd. Een verschil met de meer klassieke financiële bedrijven is volgens hen wel de grootte van de teams die zich bezighouden met compliance. “Fintechs hebben vaak kleine teams en zijn daardoor pragmatisch, flexibel en efficiënt”, aldus een van de panelleden.

The broad view

Na de lunch volgde het duo-interview met Susan du Becker (Director Risk & Compliance bij Microsoft) en André Hermsen (Chief Compliance Officer bij ASML). Zij spraken over het perspectief van buitenaf ten aanzien van compliance en wat financiële dienstverleners ervan kunnen leren.

Vanuit hun doorgaans mondiaal opererende bedrijven is hun perspectief ook vaak zo gericht. Hermsen noemde het “navigating around regulations in foreign countries”. Hoewel Du Becker zelf niet werkzaam is in de financiële sector kan ze zich wel goed voorstellen hoe lastig het speelveld voor haar collega's is gezien alle wet- en regelgeving. Ze ziet desondanks dat Microsoft binnen compliance sterk ontwikkeld is en kan dienen als good practice voor bedrijven uit de financiële sector. "A broad view helps”, gaf ze nadrukkelijk aan.

Over het gebruik van AI waren ze eensgezind. Ze zien beiden AI als een ‘tool’ die op veel manieren kan worden ingezet. Wat volgens hen belangrijk is, is het betrekken van werknemers bij het gebruik van AI. “Talk to employees about AI”, zei Du Becker en ze vatte het pakkend samen de zin: “Pick up the phone and call”.

Hierna was het tijd voor de rondetafelgesprekken die deze keer buiten in de zon werden gehouden en waar in kleine groepen op serieuze - en voor de gelegenheid luchtige - wijze kon worden gediscussieerd over de centrale thema’s van de dag. Een kleine rondgang leerde dat hier enthousiast gevolg aan werd gegeven.

Circusact

Als uitsmijter van de dag sloot Hanzo van Beusekom (bestuurslid van de Autoriteit Financiële Markten) het plenaire programma af met een speech met inzichten die kunnen helpen om de compliancefunctie te verbeteren. Hij wist de aandacht van het publiek op onderhoudende wijze goed vast te houden met zijn beeldende vergelijkingen zoals: “Compliance is als een circusact. Je moet als het ware balanceren met iedere dag nieuwe regels”.

Een andere treffende vergelijking die Van Beusekom maakte, betrof risicobeoordeling en icebergs. Hiermee maakte hij meteen duidelijk dat vaak niet is wat het lijkt. Of zoals hij het formuleerde: “Het lijkt soms goed, maar het is niet zeker want ‘most of the body of the risk is invisible’”.

Tot slot concludeerde ook hij dat de rol van compliance continu verandert en mee evolueert. En dat was ook meteen de key takeaway van de dag: “Be happy with how the function evolved over the last few years”.

Na afloop was er uiteraard volop gelegenheid om tijdens de borrel te netwerken en peer-to-peer-ervaringen uit te wisselen.

Het Leaders in Finance Compliance Event 2024 werd mede mogelijk gemaakt door Deloitte, de Vereniging van Compliance Officers, KPN, Loyal Interim en de Nederlandse Vereniging van Banken.