Oud Triodos-CEO benoemd tot voorzitter van het Klimaatcommitment van Financiële Sector

10 oktober 2024 Banken.nl 1 min. leestijd

Peter Blom, de voormalig CEO van Triodos, neemt het voorzitterschap van het Klimaatcommitment van de Financiële Sector op zich.

Middels het Klimaatcommitment hebben 54 banken, pensioenfondsen, vermogensbeheerders, verzekeraars en de overkoepelende brancheorganisaties met elkaar afgesproken hoe zij de doelstellingen zoals gesteld in het Parijsakkoord én het Nederlandse Klimaatakkoord (in 2030 een reductie realiseren van 49% van de CO2-uitstoot ten opzichte van jaar 1990) kunnen behalen.

Gesteld wordt dat Blom, als voormalig topbestuurder van Triodos en verschillende initiatieven op het gebied van duurzame financiering, beschikt over kennis en ervaring voor het ondersteunen van de sector in het behalen van de doelen van het Klimaatcommitment.

“In deze rol hoop ik te kunnen bevorderen dat we als financiële sector in de volle breedte volgende stappen zetten”, legt Blom uit. “Dat gaat verder dan rapporteren alleen en zal de nodige inventiviteit vragen van alle betrokkenen. Niet alleen van financiële partijen maar ook van de politiek en het bedrijfsleven.”

De kersverse voorzitter benadrukt dat de financiële sector al lang geen sluitstuk meer wil zijn, maar een belangrijke katalysator in die samenwerking. “Ik merk dat daarvoor het nodige enthousiasme bestaat en de wil om er wat van te maken.”

Blom is de opvolger van Femke de Vries, die van 2019 tot 2023 de voorzitter was. Interim-voorzitter Jack Julicher wordt bedankt voor zijn inspanningen van het afgelopen jaar.