Rabobank ontvangt petitie vanwege investeringen in vee-industrie

23 oktober 2024 Banken.nl 2 min. leestijd

World Animal Protection heeft een petitie aan Rabobank overhandigd vanwege diens investeringen in de “wereldwijde vee-industrie en het massale dierenleed dat daarmee gepaard gaat”. Middels de petitie – die meer dan 25.000 keer is ondertekend – roept de dierenbeschermingsorganisatie op om de financieringen te stoppen.

Namens World Animal Protection Nederland overhandigde algemeen directeur Dirk-Jan Verdonk de petitie aan Aafke Keizer (Chief Sustainability Officer bij Rabobank).

De dierenbeschermingsorganisatie baseert haar beschuldigingen op basis van een onderzoek van Profundo. Hieruit zou blijken dat de bank tussen 2016 en 2024 minstens €23,5 miljard aan leningen verstrekte aan bedrijven actief in de vee-industrie, waaronder aan internationale vleesgiganten als JBS en Tyson Foods. Bedrijven die betrokken zouden zijn bij de “ergste uitwassen” binnen de industrie.

Verdonk beschuldigt Rabobank ervan bedrijven te financieren die dierenleed, ontbossing en klimaatverandering veroorzaken. “Dat kan niet langer. Rabobank, haal die handel van jullie oren af en stop met het financieren van dierenleed.”

Reactie Rabobank

In een reactie benadrukt Rabobank zich niet te identificeren in de “stevige beweringen, taalgebruik en subjectieve termen” in het rapport. “We nemen hier dan ook nadrukkelijk afstand van.”

Daarnaast beargumenteert de bank dat nationale overheden bepalen wat wel en niet mag, en verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de betreffende wetten. “Als bank volgen we de wetten van overheden en gebruiken we deze standaarden in wat we wel en niet financieren.”

“Daarbovenop proberen we het dierenwelzijn te verbeteren in landen met lagere standaarden dan wij in onze policy zouden willen”, vervolgt de bank. “Wij hanteren hiervoor duurzaamheidscriteria en geloven in een langetermijnaanpak, oftewel met onze klanten blijven bespreken hoe zij verder kunnen verduurzamen.”

Rabobank erkent echter dat deze aanpak geen gemakkelijke weg is. “We zijn pas succesvol als iedereen meewerkt, klanten, overheden en andere belanghebbenden. Desondanks blijven wij vastberaden doorgaan met proberen om het dierenwelzijn in de wereld steeds een stapje beter te maken. Afhaken in zo'n land is wat ons betreft in elk geval geen oplossing.”